Hladan potaž od graška i mente
Sastojci:
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 25 g putera
- 1 crveni luk
- 1 čen glavice belog luka
- 750 g graška
- 75 g sveže mente
- 1l bujona od povrća
- 75 g parmezana
- po ukusu soli i bibera
Priprema:
U šerpu, na srednje jakoj vatri, istopite puter i dodajte maslinovo ulje. Sitno iseckajte crveni luk, pa ga propržite dok ne omekša. Ubacite i čen belog luka, što sitnije iseckan. Nastavite da pržite još tri minuta. U šerpu sipajte ¾ graška, ¾ bujona od povrća i iseckane listiće mente. Poklopite šerpu i na srednje jakoj vatri pustite da se sve krčka 10 minuta. Nakon toga prebacite potaž u blender, te ga dobro ispasirajte. Vratite ga u šerpu, dodajte preostali grašak i bujon, posolite, pobiberite, pa kuvajte još pet minuta.
Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga prohladite u frižideru.
Poslužite uz sveže narendan parmezan.
Zapečene rolnice od tikvica
Sastojci:
- 3 tikvice
- 100 g pršuta
- 200 g kačkavalja
- 1 kisela pavlaka
- 500 ml sosa od paradajza
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
Priprema:
Tikvice isecite na šnite, posolite, pa ostavite da puste vodu. Dobro ih obrišite ubrusom, premažite uljem, pa ispecite na gril-tiganju sa obe strane. Svaku tikvicu premažite kašikom pavlake, stavite po šnitu šunke, šnitu kačkavalja, pa urolajte.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Na ulju prodinstajte crni luk, kada omekša dodajte seckani beli luk, nalijte sok od paradajza, posolite i ostavite da se krčka koji minut. Sos od paradajza sipajte u vatrostalnu posudu, stavite urolane tikvice i pecite na 220 stepeni oko 35 minuta.
Sufle sa trešnjama
Sastojci:
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml mleka
- 3 jaja
- 50 g šećera u prahu
- 70 g prosejanog brašna
- 1 kašika likera po izboru
- 200 g trešnji
- po želji šećera u prahu
Priprema:
Polako zagrevajte slatku pavlaku i vanilin-šećer, ali vodite računa da ne provri, već samo da počnu da se stvaraju mehurići po ivici suda. Sklonite s vatre, sastavite s mlekom i ostavite da se hladi. Umutite jaja sa šećerom i brašnom, pa umešajte u ohlađenu smesu od pavlake. Sve dobro promešajte, sipajte liker, pa opet izmešajte.
Na dno šest kalupa za sufle stavite po nekoliko trešanja i razlijte umućenu smesu. Poređajte kalupe u pleh i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.
Kad porumene, izvadite ih, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!