Dobro je poznato da je vitamin A potreban za održavanje normalne sluzokože i za normalan vid. Međutim, mali broj ljudi shvata da je “vitamin A esencijalan, bilo direktno ili indirektno, za pravilno funkcionisanje većine telesnih organa”.
Zaista, vitamin A je značajan za reproduktivnu funkciju i kod muškaraca i kod žena, a takođe je neophodan za dobro funkcionisanje imuniteta. Vitamin A je prisutan u ishrani kao potpuno aktivni oblik vitamina (zvani provitamin) i predstavlja prekursor jedinjenja koje telo može da pretvori u vitamin A. Najpoznatiji prekursor je beta-karotin. Životinjski proizvodi mogu da budu bogati izvori provitamina A, ali toksični efekat se takođe može javiti usled prevelike količine vitamina u ovom aktivnom stanju. Beta-karotin je, kao biljna supstanca, bezbedniji.
Kada je potrebna aktivnost vitamina A, telo može lako da ga pretvori u aktivni vitamin. Za razliku od samog vitamina A, beta-karotin nikada nije toksičan bez obzira na količinu uzimanja, čak i ako vaša koža postane žuta. Životinjski proizvodi bogati provitaminom A
često imaju više štetnih efekata. Neke od najbogatijih izvora, kao što su džigerica, jaja i
mleko, takođe je najbolje izbegavati jer su previše bogati holesterolom.
Smanjuje rizik od raka pluća
I ljudska epidemiologija i istraživanja na životinjama ukazuju da je vitamin A značajan za umanjenje rizika od raka. Jedno klasično norveško istraživanje, objavljeno 1975. godine, objavilo je petogodišnje proučavanje izvršeno na preko 8.000 ljudi. Dr Bjelke je utvrdio da je za bilo koji nivo pušenja slabi unos vitamina A povećavao rizik od raka pluća. Za ukupnu populaciju, koja sadrži pušače i nepušače, oni koji su imali niske nivoe unošenja vitamina A imali su više nego dvostruko veći rizik od raka
pluća. Još je impresivnije da su oni koji su nekada ranije pušili bili izloženi četiri puta
većem riziku od razvijanja najčešćeg raka pluća povezanog sa pušenjem, ako je njihovo
unošenje vitamina A bilo slabo.
Novo japansko istraživanje je takođe utvrdilo da su niski nivoi vitamina A u krvi povećali
rizik od raka pluća. Oni sa nivoima vitamina A u serumu u najnižoj trećini, imali su skoro šest puta veći rizik od raka pluća u odnosu na one sa nivoima u gornjoj trećini. Ne razvija se svaki rak pluća samo kod pušača. Do 15% slučajeva raka pluća se može javiti kod onih koji ne puše aktivno, ali mogu biti izloženi različitim
nivoima pasivnog pušenja. Ti nepušači, pod uslovom da su imali povišen unos beta-karotina iz voća i povrća, su imali samo 70% rizika od raka pluća u odnosu na one koji su jeli manje beta karotina.
Karotinoidi smajuju rizik od raka prostate
Veliki broj drugih jedinjenja sličnih beta karotinu se javlja kod biljaka. Oni se nazivaju
karotenoidi i takođe se mogu pretvoriti u vitamin A. Među neke od njih spadaju beta-kriptoksantin, lutein i likopen. Likopen daje crvenu boju jagodama i paradajzu. Hrana koja je naročito bogata likopenom je bila povezana sa prevencijom raka prostate. Harvardsko istraživanje praćenja zdravstvenih radnika je pronašlo da su muškarci koji su jeli sos od paradajza makar jednom sedmično, imali 23% manji rizik od raka prostate od onih koji ga nikada nisu jeli. Oni muškarci koji su jeli proizvode zasnovane na paradajzu deset ili više puta sedmično imali su do 35% manje šansi da obole od raka prostate. Vodeći autor istraživanja dr Edvard Đovanuči (Edward Giovannucci) veruje da likopen može da bude ključni sastojak koji prouzrokuje smanjenje rizika.
Oni sa najnižim nivoima likopena u krvi su takođe značajno povećali rizik od raka pankreasa. 184 Likopen se, kao i većina korisnih jedinjenja srodnih beta karotinu, ne može naći u tabletama, već samo u voću i povrću.
Čemu jedinjenja srodna vitaminu A duguju svoje zaštitne kvalitete?
Prvo, ona deluju kao antioksidansi. U ovoj ulozi pomažu da se telo oslobodi hemikalija koje se zovu slobodni radikali, a koje mogu genetički da oštete normalne ćelije i da postave osnovu za rak. (Slobodni radikali su objašnjeni u sledećem poglavlju.) Drugo, izgleda da su jedinjenja srodna vitaminu A sposobna da stimulišu imuni sistem. Miševi kojima je davana dodatna količina vitamina A imali su poboljšano funkcionisanje
T-limfocita, koji predstavljaju raznovrsna bela krvna zrnca koja uništavaju ćelije raka.186
Treće, jedinjenja vitamina A pomažu tkivima tela da se diferenciraju, to jest, da se razviju na normalan način i po pravilnom redosledu. Pošto je rak okarakterisan nedostatkom diferencijacije, neki smatraju da vitamin A može da pomogne preokretanju ranih kanceroznih promena pomažući tim abnormalnim tkivima da prolaze kroz pravilnije stupnjeve rasta.
Preuzeto: Zdravahrana.com