Unošenje soli tj.natrijuma u naš organizam u velikim količinama nije dobro za naše zdravlje. S druge strane, premali unos soli isto nije dobar za naš organizam. Umerenost je najvažnija u svemu, pa tako i u hrani.
Razna istraživanja pokazuju da se dnevno treba uneti oko 2,3 g soli, što bi otprilike bilo, jedna mala kašikica soli. Međutim, razna istraživanja pokazuju da većina ljudi unosi više soli od prosečne količine, najmanje oko 3,4 g dnevno, što je otprilike kašikica i po soli. Kada se tolika količina soli uzima dugi niz godina, onda nije ni čudo što većina ljudi pati od zdrastvenih problema. Problemi koji se najčešće javljaju prilikom konzumiranja veće količine soli, tj.koja traje godinama, su: povišen krvni pritisa i razna srčana oboljenja.
Najveću količinu soli mi unesemo i ne znajući. Najveći skriveni izvor soli je prerađena hrana. Pizza, testenine, prelivi za salatu su izuzetno slani, da ne govorimo o grickalicama poput čipsa i slanog kikirikija. Međutim, ne sadrži samo slana hrana so. Neke slatke pite, peciva, kolači, cerealije i sl. takođe sadrže velike količine soli.
Najbolji način je da se hranimo zdravo i uravnoteženo. Nije potrebna nikakva posebna dijeta, ali ako hoćete da pazite koliko soli uzimate, onda morate da pazite na sledeće stvari:
– Budite svesni šta jedete;
– Birajte neprerađenu hranu;
– Čitajte deklaracije.
Budite svesni koje namirnice su prepune soli. Nažalost, to su neke od najpopularnijih: čips i slane grickalice, pizze, beli hleb i kifle, sirevi, pite i svi ostali pekarski proizvodi – i slani i slatki.
Piše: Vanja