Prezentacija za investitore pun pogodak za kulsku privredu

Ekonomska, privredna  i svaka druga literatura nudi prijemčive podatke, kako za  republiku i pokrajinu, tako i za svaku opštinu ponaosob. Međutim, suština ovog teksta nije udžbenička i nema za cilj akademsko nabrajanje podataka. Ono što ovaj tekst čini jeste njegov cilj, tj. predstavljanje prezentacije pomoću koje se potencijalni investitori upoznaju sa ekonomskim resursima naše opštine.

Sam početak prezentacije, ne računajući standardne podatke o broju stanovnika, vezan je za informaciju o prosečnoj plati, koja u našoj opštini iznosi 306 eura. Za razliku od perioda kada je industrija bila zamajac razvoja opštine, danas je to poljoprivreda, s obzirom na visok kvalitet zemlje u Opštini Kula, kao i zahvaljujući činjenici da industrijski giganti nisu preživeli tranziciju. Broj nezaposlenih je nešto manji od šest hiljada, i , kada se uporedi sa susednim opštinama, u ravni je sa opštinom Vrbas. Prema navodima iz prezentacije, preduzeće sa najvećim brojem zaposlenih u opštini je crvenačka „Jafa“ sa 430 zaposlenih, dok u mestu Kula najviše zaposlenih ima „Stork“ , oko 350 zaposlenih. Indikativno je to da je malobrojni broj preduzeća koji je preživeo tranziciju drastično smanjio broj zaposlenih, pa tako Šećerana u Crvenki danas ima nešto više od 200 zaposlenih. Ljudi iz kulske opštine danas mogu da nađu zaposlenje i u preduzećima u okrugu, kao što su : odžačka Magna, somborski Fiorano, vrbaške fabrike Karneks i Vital i mnogi drugi. Kada je o obrazovanju reč, pored postojećih obrazovnih institucija na teritoriji opštine, značajna je činjenica da opština Kula ima veliki broj diplomaca na mnogim fakultetima širom zemlje, pre svega u Novom Sadu zbog dobre povezanosti. Veliki broj onih koji su diplomirali su svoje zvanje stekli na Fakultetu tehničkih nauka u već pomenutom Novom Sadu, što predstavlja izvanrednu osnovu i početan korak ka poslovnom usavršavanju i sticanju znanja i veština.  U oblasti saobraćaja i transporta, opština Kula je bila poznata po preduzeću „Kulatrans“ koje, međutim, više ne radi. Ipak, kada je o ovoj oblasti reč, povezanost je i dalje dobra, s obzirom da crvenački „Putokaz“ pokriva dobar deo linija nekadašnjeg „Kulatransa“ , a naša opština je zastupljena i u redovima vožnje preduzeća „Severtrans“ iz Sombora i JP „Vrbas“ iz istoimenog grada.  Grana koja je poslednjih godina u ekspanziji i koja nije zaobišla ni kulsku opštinu je kamionski transport, pa tako transportno preduzeće „Zaliv“ iz Crvenke ima preko 100 kamiona. Opština Kula može da se pohvali dobrom povezanošću , pa je tako aerodrom „Nikola Tesla“ udaljen nešto manje od 130 kilometara, a granica sa Mađarskom je na samo sat i po vremena vožnje. Sa druge strane, granica sa Hrvatskom je udaljena nepunih 40 kilometara, te se stoga slobodno može reći da je Kula i bukvalno „Srce Bačke“.

Logičan fokus ove, može se reći, investicione prezentacije jeste ekonomija. Pored već postojećih kapaciteta, veliki posao je urađen i kada je o budućnosti reč,  a glavna asocijacija na ekonomsku budućnost Kule je industrijska zona, poznata pod radnim nazivom Blok 66. Ukupna površina zone iznosi nešto više od 85 hektara, dok trenutno dostupna površina iznosi skoro 40 hektara. Zaključno sa poslednjim podacima, parcele u ovoj zoni kupili su : holandski „Seveplant“ ( proizvodnja sadnica) , italijanska kompanija „Mateo“ (proizvodnja obuće“) , još jedna italijanska kompanija – „Fiorano“ (konfekcijska proizvodnja) ,a jedna parcela je vlasništvo domaće kompanije „Sigma“ iz Crvenke, koja se bavi prozvodnjom postrojenja za hlorisanje. Cena zemljišta u zoni je pet eura po kvadratnom kilometru i ne postoji ograničenje kada je o visini objekata reč , kao i kada je restitucija u pitanju. Kada je upravo o sadašnjim i budućim investicijama reč, veliki deo zasluga pripada Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, koja je na sebe uzela zadatke kreiranja investicione prezentacije i pregovaranja sa potencijalnim ulagačima. Dragana Žekić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj istakla je da prezentacija pokriva toliki broj podataka da investitori retko kad imaju bilo kakvu nejasnoću:

-„ Prezentacija nema svoj stalni i finalni oblik, jer se prilagođava svakom investitoru pojedinačno. Ipak, ona je na visokom nivou, jer pruža sve potrebne i korisne podatke potencijalnim investitorima, te su retki slučajevi kada investitoru nešto nije jasno ili traži dodatne podatke. Dakle, njom je sve obuhvaćeno: veličina parcela, njihova opremljenost, kao i podaci o postojećim preduzećima u opštini, prosečne plate građana, stope poreza, udaljenost od aerodroma i saobraćajnica… Najveći deo zasluga za kreiranje ove prezentacije pripada Nikoli Žeželju, našem bivšem direktoru“.

Da se dobar glas daleko čuje, primer je upravo spomenuti Nikola Žeželj, direktor Razvojne Agencije Vojvodine.Kao neko od kog je čitava ideja počela, logično je da se uzme u obzir i njegovo mišljenje. Žeželj smatra da je prezentacija ispunila i ispunjava i dalje svoju misiju, a to je potpuno informisanje potencijalnih ulagača:

„Čitava priča potekla je iz naše Kancelarije za razvoj. Prezentacija je tako koncipirana da pokriva sve moguće ekonomske aspekte, tako da investitori u najvećem broju slučajeva nemaju dodatnih pitanja. Dešavalo se da bude prevremenih pitanja, ali upravo naredni slajd predstavlja odgovor na to pitanje. Nemoguće je reći tačan broj investitora koji su posetili našu opštinu, ali u poslednjih sedam, osam godina bilo ih je jako mnogo. Zašto neki , maltene dogovoreni, projekti nisu ostvareni, ostaje nepoznanica. U svakom slučaju , ova prezentacija je odlično sredstvo, kako za komunikaciju sa investitorima, tako i za njihovo privlačenje i lično sam optimista da će u Kuli ekonomska situacija biti mnogo bolja“

  Uzevši u obzir da trenutne investicije neće biti i poslednje, u narednom periodu očekuju se vesti kada je o novim pogonima, a samim tim i o novim radnim mestima, reč.

Izvor: kula.rs

Be the first to comment

Leave a Reply