Prirodna detoksikacija

Sirovi orašasti plodovi obezbeđuju zdrave masnoće ed esencijalnog značaja za telo i snižavaju “loš” holesterol u krvi. Ukoliko se termički obrađuju iznad 76oC, orašasti plodovi počinju da imaju upravo suprotno dejstvo i da doprinose formiranju naslaga u krvnim sudovima.

Svež beli luk sadrži alicin, hemikaliju koja ima antimikrobno dejstvo i štiti DNK. Ali, samo minut kuvanja potpuno deaktivira taj enzim. Iako mu možda miris nije najprijatniji, beli luk je neuporedivo zdraviji presan.
Sveži sokovi, bilo voćni, bilo od povrća, bilo mešavina, koje možete da sami napravite uz pomoć dobrog blendera ili sokovnika kod kuće, daleko su zdraviji od bilo kakvog voćnog soka koji biste mogli da kupite u prodavnici. Uglavnom su oni pasterizovani, po pravilu im se dodaje ili šećer ili kukuruzni sirup, a ponekad i veštačke boje.

Termički neobrađena so – kuhinjska so je po pravilu zagrevana na visokim temperaturama, tretirana hemikalijama a potom i izbeljivana. Ukoliko možete da nabavite nerafinisanu morsku so, odlično, a tzv. himalajska so je verovatno najbolja koja se može naći na tržištu. 
Sirov (nekuvan) kakao je hrana za mozak i sadrži pravo bogatstvo esencijalnih vitamina i minerala koji podstiču telesne neurotransimtere, kao i fitohemikalije, koje poboljšavaju raspoloženje i emocije.

Fermentisane namirnice – kiseli kupus i sl, podržavaju crevnu floru i obezbeđuju probiotike (dobre bakterije) koji utiču na rad imunog sistema (poboljšavaju ga) i tako pomažu da se borimo protiv bolesti.

Ukoliko želite da obezbedite najviše moguće energije za vaš imuni sistem i mozak, obezbedite sebi sledeće namirnice, koje mnogi smatraju superhranom: organski kakao prah, prah medicinskih gljiva (na primer, šitake, maitake, reiši i dr), zatim mikroalge spirulina i hlorela u prahu, kao i sušene voćke poput nonija, gođija, i sušeni kelj (ili čips od kelja).

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply