Prolećni detoks

Dok proleće polako osvaja, treba da počnemo da mislimo kako da eliminišemo masnoće, sluz i druge materije koje se zimi gomilaju u organizmu usled kaloričnije ishrane i manje aktivnosti. Najbitniji su zdrave navike koje steknete tokom života, a ishrana treba biti obogaćena vitaminima i povrćem.

Započnite dan sa limunadom, kao prva stvar ujutru po buđenju jedan je od najboljih načina da se stimuliše eliminacija toksina. Limun podstiče jetru da proizvodi više enzima za razlaganje toksina, a takođe u kombinaciji sa vodom deluje i kao blagi diuretik pomažući tako eliminacije. Osim toga, limunada podstiče lučenje želudačnih sokova, pomažući tako proces varenja. 

download
Pažljivo odaberite doručak, ali on mora biti obavezan. S obzirom da ste zimi jeli dosta toga, bilo bi dobro da izbegnete hleb, cerealije, jaja, sir i slično. Umesto toga izaberite voće, orašaste plodove i eventualno ovsenu ili heljdinu kašu. 
Trenirajte i dobro se znojite. Praktikujte neku fizičku aktivnost dok se dobro ne preznojite – trčanje, bicikl, tenis, brzo hodanje – bilo šta. Fizički napor otvara pore i podstiče eliminaciju toksina putem znoja kroz kožu.

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply