Search
Close this search box.

Prirodni zaslađivač

Eritritol je prirodni zaslađivač koji se nalazi npr. u kruškama, lubenicama, grožđu, ali i u soja sosu (tamari i šoju). Otkriven je čak i u ljudskim tkivima i telesnim tečnostima.

Eritritol je jedna vrsta šećernog alkohola. Prirodno se pojavljuju u biljkama, a sadrže znatno manje kalorija nego beli šećer. Šećerni alkoholi, kao što je ksilitol i eritritol su veoma pogodni da zamene šećer pogotovo za one koji izbegavaju šećer iz zdravstvenih razloga, zato što daju sladak ukus a ne podižu nivo glukoze u krvi. To je zato što se pretvaraju u glukozu daleko sporije i nije potrebno mnogo insulina za njihov metabolizam. Ovakvi zaslađivači takođe ne doprinose kvarenju zuba, što je još jedan plus za njihovu upotrebu. Međutim, ponekad konzumacija šećernih alkohola može da doprinese nadimanju i stvaranju gasova.
images
Eritritol se posebno ističe kao prirodni zaslađivač, zbog sledećih osobina: 
Ima nula kalorija;
– Glikemijski indeks mu je nula – ne podiže nivo šećera u krvi, pa je pogodan za dijabetičare;
– Najlakši za varenje od šećernih alkohola – najveći deo se apsorbuje u tankom crevu, pa vrlo mala količina dospe u debelo crevo tako da ne podstiče nadimanje ili proliv;
– Nema nikakve kancerogene osobine, za razliku od nekih hemijskih veštačkih zaslađivača;
– Ima antioksidansna svojstvapomaže da se eliminišu slobodni radikali, koji ubrzavaju proces starenja.

Za one koji izbagavaju šećer iz bilo kog razloga (radi regulacije nivoa šećera u krvi, ili da bi regulisali telesnu težinu, ili zbog lečenja gljivičnih infekcija, posebno kandide), eritritol je odličan izbor. 

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: