Prirodno protiv putne mučnine

Ima dosta ljudi koji slabo podnose putovanja, pošto im se javljaju razni simptomi kao što su mučnina, vrtoglavica, glavobolja i sl. Evo nekoliko saveta kako da na prirodan način ublažimo ove probleme.

Svi ovi simptomi potiču od nečeg što se u medicini naziva kinetoza, ili bolest kretanja (ponekad i morska  bolest). To je zapravo sasvim prirodna reakcija našeg organizma na pokret. Javlja se kada više čulnih sistema tela različito doživljavaju pokret. Na primer, kada se nalazimo u kabini broda, aviona ili automobila, osećaj ravnoteže šalje poruku nervnom sistemu da se krećemo, dok čulo vida  šalje poruku da mirno sedimo. Tako nastaje konflikt, koji može da izazove neprijatne simptome, u koje spadaju vrtoglavica, slabost, hladan znoj, bledilo, glavobolja, mučnina i povraćanje. Kinetoza se najčešće pojavljuje u vožnji autom, avionom, na vrteški ili na brodu.
 
Najbolje prirodno sredstvo protiv bolesti kretanja
Istraživanja su utvrdila da đumbir zaista pomaže protiv pomenutih simptoma, i to bolje od nekih modernih lekova koji se koriste protiv mučnine na putovanju, morske bolesti, jutarnje mučnine i obične mučnine. U Juti je sprovedeno istraživanje gde su ispitanicima, pre nego što su seli na vrtešku, prvo dali dramamine, lek protiv mučnine. Nijedan ispitanik koji je uzeo lek nije izdržao na vrtešci duže od šest minuta. Kad su im dali đumbir, vreme na vrtešci bez mučnine se povećalo za 40%.
Drugo istraživanje je sprovedeno na danskim mornaričkim kadetima na nemirnom moru. Utvrđeno je da je kod 72% ispitanika koji su uzeli pola kašičice đumbira u prahu povraćanje smanjeno, a kod 38% je đumbir pružio potpunu zaštitu od morske bolesti. Zaštita je počela da deluje 25 minuta nakon što su uzeli đumbir, a trajala je četiri sata.
Velika prednost đumbira je što ne izaziva nuspojave. Zato je đumbir dobra alternativa modernim lekovima koji mogu da izazovu neprijatne posledice.
Kako ga koristiti? Čaj od đumbira, ili keks od đumbira dovoljni su za sprečavanje mučnine. Za putovanje je posebno pogodan instant čaj od đumbira. Đumbir možete da konzumirate i svež. Kupite na pijaci komad svežeg đumbira, pa kad vam zatreba odsecite komadić, oljuštite ga od kore i izgrickajte (obratite pažnju da je u svežem obliku đumbir prilično ljut).

Biljni čajevi protiv mučnine 
Iskustvo pokazuje da su najbolji čajevi protiv mučnine čaj od nane, kamilice, lavande i žalfije.  Ukoliko ste već povraćali, onda vam sledeći čajevi mogu pomoći da smirite stomak i oporavite se: čaj od kamilice, pelina i matičnjaka. Od voća, pomoći će šljiva i trnjina.   

Još nekoliko saveta
Pred put, izbegavajte masnu i začinjenu hranu kao i obilne obroke. Ali, nemojte ni da gladujete. Stručnjaci kažu da gladovanje destabilizuje električne signale u želucu što vas čini podložnijim mučnini i povraćanju. Zato će lagani obrok pre putovanja će vam pomoći da izbegnete mučninu i lakše podnesete vožnju.
Usput, možete da grickate krekere jer ova lako svarljiva grickalica pomaže protiv mučnine. Tokom putovanja protiv mučnine mogu pomoći i pepermint bombone ili pastile.
Da biste smirili želudac, pijte dosta tečnosti. Posebno dobro deluje topla i slana bistra supa. Dobra je za želudac, a so je naročito korisna za obnavljanje elektrolita posle povraćanja.
Nemojte konzumirati limunadu ili oranžadu, jer limunska kiselina i voćna kiselina još više iritiraju želudac.
Izbegavajte gazirana pića, jer nadražuju želudac, a mogu izazvati nadutost, povraćaj kiseline i gorušicu.Kod bolesti kretanja pomaže i akupresura. Neka istraživanja ukazuju da se mučnina može sprečiti pritiskom na određenu tačku na zglobu. Ova tačka za pritisak u akupunkturi se naziva perikarda 6 i pomaže kod sprečavanja mučnine. Nalazi se unutar ručnog zgloba, dva nokta iznad srednje brazde dlana. 

Kolačići od đumbira za srećan put

Evo kako da napravite kolačiće od đumbira, kojima ne samo da ćete se lepo zasladiti usput, nego će vam pomoći i protiv mučnine. 

Potrebno je:  75g  maslaca, 120g smeđeg šećera, 100g graham brašna, 125g heljdinog brašna, 25g pšeničnih klica, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1 kašika đumbira u prahu, 1 kašika svežeg rendanog đumbira, 1 kašika mlevenog anisa, 1 kašika mlevenog karanfilića, 1 kašika meda, malo mleka.
Zamesite testo i formirajte od njega kuglice, kao kad pravite medenjake. Pecite kolačiće na 180 stepeni, 20-25 minuta.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Be the first to comment

Leave a Reply