Novo istraživanje manjeg obima sprovedeno u Kanadi utvrdilo je da redovna konzumacija probiotskih namirnica utiče na nivo šećera u krvi – tako što ga snižava.
U istraživanju su učestvovali ljudi koji su bili na tzv. DASH dijeti, koja je posebno osmišljena za snižavanje povišenog krvno pritiska prirodnim putem.
U proučavanju koje je obavljeno u Cambridge Cardiac Care centru u Ontariju, 80 ljudi sa visokim krvnim pritiskom je podeljeno na dve grupe: jedna je stavljena na DASH ishranu, a druga na DASH ishranu kojoj su dodate namirnice sa probioticima. Oko 15% ispitanika je imalo predijabetes, što znači da im je nivo šećera u krvi bio povišen. Pre početka eksperimenta, nije bilo razlike u zdravstvenim pokazateljima između dve grupe.
Nakon tri meseca, kod obe grupe je pritisak bio slično snižen. To znači da dodavanje probiotika u ishranu nije imalo neki poseban uticaj na sniženje krvnog pritiska. Ali, u grupi u čiju su ishranu dodati probiotici primećena je značajna veza sa nivoom šećera u krvi. Nakon 3 meseca, u grupi koja se hranila po DASH ishrani (bez probiotika), u proseku je šećer bio snižen za 3,3%. Međutim, u grupi koja je koristila probiotike, to sniženje je iznosilo 10,7 %.
Iako ovo istraživanje ne dokazuje uzročno-posledičnu vezu između probiotika i nižeg nivoa šećera u krvi, jedno moguće objašnjenje kako probiotici deluju na šećer u krvi je jedinjenje pod nazivom butirat, objasno je autor istraživanja, dr Arđun Pandi. U crevima određene bakterije proizvode butirat, koji igra ulogu u osetljivosti ćelija na insulin. Kad je osetljivost na insulin veća, organizam lakše apsorbuje šećer iz krvi, pa je zato nivo glukoze u krvi niži.
Preuzeto: Zdravahrana.com