Sastojci:
Za testo:
- 100 g neslanog putera
- 1 šolja vode
- 1 šolja brašna
- 4 jajeta
- prstohvat soli
Za fil:
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 3,5 kašike kukuruznog brašna
- 450 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za čokoladni preliv:
- 250 g čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Puter stavite u šerpu, a nakon što se bude otopio, sipajte vodu i ostavite da proključa, a zatim dodajte brašno i so. Mešajte snažno i brzo sve dok se ne formira testo, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi oko 10 minuta. U testo zatim dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom. Nauljite pleh i preko stavite pek papir, a testo sipajte u špric za kolače i sipajte testo na pleh iz njega. Kada budete sipali testo, neka ono bude u obliku loptice, a sipajte ga tako da između svake postoji razmak. Pecite oko 15 minuta u rerni koju ste zagrejali na 200 stepeni, ili dok loptice od testa ne postanu zlatne i hrskave. Otvorite malo vrata rerne i ostavite da se ohlade, a u međuvremenu umutite žumanca i šećer, dodajte brašno i sjedinite mikserom. Sipajte 200 ml mleka i vanilu i promešajte. Ugrejte mleko koje je preostalo, pa pre ključanja dodajte smesu sa jajima. Kuvajte sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u posudu i prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Fil, nakon toga, umutite mikserom i sipajte u špric za kolače, pa njime napunite loptice od testa. Čokoladu istopite zajedno sa slatkom pavlakom, pa prelijte profiterole.
Prijatno!