Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

PROKLETSTVO PRVE PALAČINKE Uz ove savete više nećete imati problem sa spemanjem omiljene poslastice

Svi znamo da je ta prva palačinka kao ukleta, ali nekoliko trikova moglo bi da pomogne.

Sa obzirom da se i kulinarski stručnjaci slažu da prva palačinka retko uspe, kako bi onda amateri mogli da izbegnu ovaj problem?

Naravno, najlakše je pomiriti se sa činjenicom da će prva jednostavno biti zgužvana i pojedena usput dok se peku ostale. Sa druge strane, postoji i nekoliko trikova koji bi mogli da pomognu da se to ni ne dogodi.

Kuvarica Henrijeta Inman iz Londona, specijalizovana za poslastice, kaže da nije upoznata sa fizikom koja objašnjava čitav proces, ali zna da je tajna u dobro umešanoj smesi, tiganju koji se “navikao” na tu smesu i dobrom zagrevanju.

Palačinke

Palačinke, Foto: Shutterstock

“Smesu ne treba predugo mešati, ali svi sastojci moraju biti sjedinjeni. Uvek koristite isti tiganj za pečenje palačinki, dobro ga zagrejte i počnite”, rekla je Inman za “Gardijan”.

Ugostitelj i kritičar Bil Grejndžer slaže se da testo za palačinke ne treba previše mešati.

“Ako i ostane koja grudvica brašna u smesi, ne paničite, to je dobar znak. Palačinka će biti nežnija, neće biti gumena”, objašnjava on.

Savetuje i da smesa odstoji neko vreme pre pečenja.

“Pustite neka stoji dvadesetak minuta, da se gluten opusti. Što duže mešate smesu, to duže treba da odstoji.”

Naravno, veliku ulogu igra i tiganj.

“Stavite tiganj na umereno jaku vatru da se zagreje pre nego što dodate masnoću. Neka se tiganj dobro i ravnomerno zagreje. Zamastite celu površinu puterom, a onda višak uklonite kuhinjskom salvetom, ali ne previše. Masnoće mora biti. U restoranima se tiganji toliko mnogo koriste da su uvek dobro namašćeni, a to kod kuće često nije slučaj”, kaže Grejndžer.

Pečenje palačinki je, na kraju kao i sve drugo, veština koju treba vežbati.

“Stvar je prakse i nekoliko propalih pokušaja. To se događa svima i zove se iskustvo”, napominje Inman.

Preuzeto: alo.rs

Tagovi:
Pročitajte još: