Proso je ukusna žitarica blago slatkog ukusa, bez glutena (što je veoma važno za one koji su razvili preosetljivost na gluten iz pšenice i drugih žitarica). Sadrži na stotine korisnih hranljivih sastojaka: 15% belančevina, veliku količinu biljnih vlakana, vitamine B kompleksa (uključujući niacin, tiamin i riboflavin), vitamin E, esencijalnu aminokiselinu metionin, zatim lecitin. Sadrži posebno velike količine gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalujuma. Sadrži fitinsku kiselinu, za koju se veruje da pomaže snižavanju holesterola, i fitate, za koje se smatra da pomaže u prevenciji raka.
Recept za vas:
Povrće sa prosom
Potrebno je: 300g prosene kaše (proso kuvano onako kako se kuva npr. kačamak), 2 paprike, 100g šampinjona, 5g maslaca, 1 crni luk, 1 češanj belog luka, vezica peršuna, 5 dl temeljca od povrća, 0,3 dl hladno ceđenog ulja.
Preuzeto: Zdravahrana.com