U poslednje vreme postalo je “moderno” izbegavati pšenicu, ali je ova žitarica ipak i dalje jedna od osnovnih namirnica na našoj planeti – najvažnija i najčešće korišćena vrsta žitarice na svetu.
Celo zrno pšenice je bogat izvor vitamina i minerala. Sadrži vitamine B kompleksa, beta karotin, vitamin E, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i gvožđe. Pšenica sadrži veću količinu proteina od svih ostalih žitarica. Masti se nalaze u klici a mineralni sastojci u omotaču zrna, tako da najveće zdravstvene vrednosti ima konzumiranje celog zrna.
Kombinovanjem pšenice sa mahunarkama postiže se veća biološka vrednost obroka.
Redovna upotreba kuvane pšenice deluje preventivno u sprečavanju opstipacije, hemoroida, kao i raka debelog creva.
100 g pšenice sadrži: 351 kcal 13 g bel. 2,5 g masti 70 g uglj. hid.
Preuzeto: Zdravahrana.com