Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Psilijum, naša nova omiljena metlica za creva: Samo pola kašičica dnevno i stomak se izduva ko balon

Stomak

Psilijum, poznat i pod imenom indijska bokvica, vrsta je vlakana koja deluje kao blagi laksativ prolazeći kroz tanko crevo bez razlaganja ili varenja. Usput upija vodu i postaje viskozno jedinjenje koje pomaže kod zatvora, dijareje, visokog šećera, visokog krvnog pritiska i holesterola, ali i kod mršavljenja. Često se koristi kao dodatak ishrani i dostupan je u obliku pahuljica, granula, kapsula ili praha. Ima ga u svim prodavnicama zdrave hrane.

Ublažava zatvor

Psilijum je laksativ koji u početku deluje tako što se vezuje za delimično svarenu hranu dok ona prelazi iz želuca u tanko crevo. Takođe pomaže u apsorpciji vode, što povećava veličinu i vlažnost stolice i dovodi do obilnije i mekše stolice i manje opstipacije.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Konzumiranje vlakana rastvorljivih u vodi, kao što je psilijum, može pomoći u kontroli glikemijskog odgovora tela na obrok. Vlakna u psilijumu mogu usporiti varenje hrane, što pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Ali treba ga uzimati sa hranom, a ne samostalno, tako da ima veći uticaj na nivo šećera u krvi.

Pomaže mršavljenju

Vlakna koja formiraju viskozna jedinjenja mogu pomoći u gubitku težine. Psilijum može usporiti pražnjenje želuca i smanjiti apetit, čime pomaže u gubitku težine. Jedno istraživanje je pokazalo da je uzimanje psilijuma pre doručka i ručka dovelo do značajnog smanjenja gladi, žudnje i povećane sitosti između obroka.

Stabilizuje holesterol

Psilijum se vezuje za masti i žučne kiseline i tako pomaže organizmu da ih izluči. U procesu nadoknađivanja ovih izgubljenih žučnih kiselina, jetra koristi holesterol, zbog čega se smanjuje nivo holesterola u krvi.

Dobar je za srce

Odavno znamo da su vlakna dobra za srce jer mogu pomoći u smanjenju triglicerida u krvi, krvnog pritiska i rizika od srčanih oboljenja. Dokazano je da psilijum takođe ima ove prednosti za srce.

Ima prebiotičke efekte

Prebiotici hrane crevne bakterije i pomažu im da rastu, a psilijum ima prebiotičko dejstvo. Iako su donekle otporne na fermentaciju, crevne bakterije mogu fermentirati mali deo vlakana. Pošto fermentira sporije od ostalih vlakana, ne povećava gasove i probavne nelagodnosti.

Kako se uzima

Psilijum se uzima uz obrok s jogurtom, vodom ili sokom i konzumirajte i to odmah zbog brzog pretvaranja u želatinoznu masu. Preporučuje se da popijete i dodatnu čašu vode i pojačate unos tekućine tokom dana.

Pored toga, važno je piti velike količine vode tokom dana. Najbolje je početi sa malim dozama (na primer pola kašičice u čaši vode od 250 ml jednom dnevno), a zatim postepeno povećavati dozu na tri puta dnevno, a po potrebi se može postepeno povećavati.

Psilijum je odličan sastojak za domaći hleb. Stavićete ga u integralni hleb ako želite da bude vazdušast. Takođe, odličan je za beskvasne hlebove jer im daje vazdušastu strukturu.

Što se tiče bezbednosti konzumiranja psilijuma, većina ljudi ga dobro toleriše i preporučene dnevne doze ne izazivaju ozbiljne neželjene efekte. Međutim, kod nekih može izazvati grčeve, gasove ili nadimanje. Takođe, može da odloži apsorpciju određenih lekova, tako da lekari ne preporučuju uzimanje sa drugim lekovima.

Tagovi:
Pročitajte još: