Sastojci:
- 1,5 kg mekog brašna
- 1 kašika soli
- 8 dl mlakog mleka
- 2 kašike šećera
- 20 g svežeg kvasca
- 100 g putera
Za premazivanje testa:
- 200 g putera
- 3 žumanceta
- 300 g kačkavalja po izboru
Za završnicu:
- 3 belanceta
- Susam
- Lan
- Kim
- morska so
Priprema:
Umutiti kvasac sa malo brašna, šećerom i malo mleka i ostaviti na nadođe. Dok kvasac raste, izmešati ostatak brašna i so i u sredini napraviti udubljenje. U udubljenje sipati nadošao kvasac, mleko i omekšali puter.
Umesiti testo i ostaviti da se udvostruči. Testo podeliti na dva dela. Svaku polovinu dobro premesiti, pa ga ostaviti da odstoji oko pola sata. Za to vreme umutiti maslac i žumanca, pa dodati rendani kačkavalj. Testo razviti tanko, potom premazati mešavinom putera i kačkavalja, preklopiti, poravnati oklagijom, pa premazati ponovo. Postupak ponoviti pet puta.
Kada se završi sa premazivanjem druge polovine testa, rastanjiti prvu polovinu 1 cm debljine i ponovo premazati testo tri puta. Postupak ponoviti sa drugim testom.
Testo razvući rukama i staviti ga u pleh koji je malo veći od površine testa. (Treba da bude slobodnog prostora sa svih strana oko 5 cm.) Testo zaseći na kocke željene veličine, premazati umućenim belancima i posuti semenkama i solju.
Ostaviti pogače da narastu oko 15 minuta, a potom ih staviti u zagrejanu pećnicu na 200 stepeni. Peći 30 minuta.
Prijatno!