Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Puter – zdrav ili ne!?

Decenijama je puter (onaj obični, od kravljeg mleka) ocrnjivan kao nezdrav. Ali, istina je drugačija. Pokazalo se da su masnoće koje su hvaljene kao “zdravije” (na primer, hidrogenizovana biljna mast, ili margarin, i rafinisana biljna ulja) zapravo mnogo štetnije po zdravlje nego puter.

Postoje tri vrste putera. Idealno je da se puter pravi od sirovog mleka zdravih krava koje su pasle travu.

Drugi najbolji izbor je organski puter koji je načinjen od pasterizovanog mleka krava koje su pasle travu i nisu primale injekcije antibiotika niti hormona rasta.

I na kraju, tu je puter koji se uobičajeno prodaje. Pa čak i taj puter je bolji za zdravlje od margarina! 

Kvalitetan puter je bogat mineralima. On sadrži i puno vitamina A, D i K2, koji pomažu da se spreče osteoporoza i artritis. Štaviše, pokazalo se da vitamin K2 zapravo štiti krvne sudove od ateroskleroze (nedostatak vitamina K2, koga u biljnim uljima nema). Kratkolančane i srednjelančane masti koje sadrži puter i sa njima povezana linolenska kiselina iz putera deluju preventivno protiv nastanka tumora. 

Naravno, kao i sa svime drugim, ni sa puterom ne valja preterivati. Ali, daleko je od pameti izbacivati puter iz ishrane i zamenjivati ga rafinisanim i veštački dobijenim mastima. Puter je, ipak, mnogo zdraviji od njih.
Kao alternativa puteru, za one koji ne konzumiraju mleko i namirnice mlečnog porekla, kao veoma zdrav izbor tu su uvek kokosovo ulje i potpuno prirodni biljni puteri dobijeni blendiranjem semenki kikirikija, suncokreta, bundeve…

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: