Sastojci:
Za testo:
- 600 g brašna
- 150 g šećera
- 10 g soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 100 g putera
- oko 250 ml toplog mleka
- 2 jaja
- 2 kašičice cimeta
Za punjenje:
- 400 g mlevenog maka
- 150 g šećera
- 50 g putera
- 200 ml mleka
- 2 kašike marmelade od kajsije
Priprema:
U činiju stavite brašno, kvasac, šećer, so i cimet. Zatim pripremite toplo mleko i dodajte puter u njega. Pomešati suve sastojke i dodati pripremljeno mleko i puter. Uz mešanje dodajte jaja, pa mesite testo dok ne počnu da se stvaraju mehurići.
Umesite testo u kuglu, prekrijte krpom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči. Zatim još jednom promešajte i ostavite da naraste. U međuvremenu pripremite fil.
Prvo sipajte mleko u šerpu i dodajte puter. Potrebno je kuvati na laganoj vatri. Istovremeno u činiji pripremite mešavinu maka i šećera. Smešu maka i šećera prelijte mlekom i otopljenim puterom. Zatim dodajte marmeladu od kajsija i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Nakon toga ponovo sledi priprema testa.
Potrebno je još jednom promešati i podeliti na dva jednaka dela. Oklagijom razvucite testo na debljinu od jednog centimetra pa ga premažite filom. Neophodno je ostaviti nekoliko centimetara bez punjenja. Testo pažljivo prevucite sa podmazane na praznu stranu. Kada završite sa ovim korakom, stavite malo brašna na nož, kako se fil ne bi lepio pri sečenju.
Rolat isecite na kolutove širine oko dva centimetra.
Na pleh stavite papir za pečenje i ređajte kolutove.
Ove pecivo je potrebno peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Gotove pužiće sa makom želji pospite šećerom u prahu.
Prijatno!