Rabarbara je višegodišnja, zeljasta biljka sa velikim listovima i dugom mesnatom stabljikom. Sadrži mnogo korisnih organskih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna), minerala (kalcijum, magnezijum, mangan), polifenola, vitamina C i B i važnog vitamina K.
U Kini se hiljadama godina koristi zbog svojih korisnih svojstava. Blagotvorno deluje na organe za varenje. Tradicionalno se koristi kao laksativ (sredstvo protiv zatvora), a u manjim dozama može da zaustavi i proliv. Prirodno podstiče cirkulaciju i metabolizam, pa je idealna namirnica koja ide uz redukcione dijete (za gubljenje viška kilograma). Veoma je bogata polifenolima – biljnim jedinjenjima koji imaju blagotvorno dejstvo na organizam. Zanimljivo je da se količina polifenola u rabarbari drastično povećava ako se ispeče. I još, rabarbara deluje kao antioksidans, ima određena antialergijska i antiupalna svojstva, i poboljšava apetit. U ishrani se koriste samo stabljike rabarbare jer su njeni listovi toksični. Stabljika rabarbare je blago kiselkastog ukusa i pomalo podseća na kisele jabuke. Od stabljike rabarbare pripremaju se čorbe, sarme, salate, umaci, kompoti, marmelade i džemovi, a koristi se i u mnogim poslasticama.
Preuzeto: Zdravahrana.com