Nakon uspešne realizacije Nacionalnog projekta „Jačanje kapaciteta proizvodnje rakije kroz edukaciju, promociju i poboljšanje vidljivosti i prepoznatljivosti srpskih rakija na domaćem i međunarodnom tržištu“ Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je Poljoprivrednoj stručnoj službi Bačka Topola novi projekat razvoja rakijskog sektora u Srbiji koji uključuje izgradnju degustacionih centara, mapiranje i signalizaciju destilerija i razvoj rakijskih puteva.
Uz Poljoprivrednu stručnu službu Bačka Topola kao nosioca projekta, partneri su i Savez proizvođača rakija Srbije i predstavnici horeka sektora.
Obrazlažući ciljeve projekta, direktor Poljoprivredne stručne službe Bačka Topola Dragan Tankosić, između ostalog, naglasio je da prerada voća u rakiju, obezbeđuje proizvođačima veću i sigurniju zaradu.
Ilustracija: Uzgaja kajsije za rakiju/ Foto: Pixabay
Ono što Poljoprivredna stručna služba Bačka Topola želi ovim projektom jeste da sirovinu napravimo do više faze prerade i da dođemo do kvalitetne rakije – kaže Tankosić.
Da je u preradi voća i proizvodnji rakije veća zarada potvrđuje i Petar Dobrković, voćar iz Bačke Topole koji ima zasad kajsije na površini od 20 hektara.
Kada imate veliki zasad kajsije to je jedan lep biznis, ali nam nekad nastupi i problem kada ona jako rodi, pa imamo do 1.000 tona i ne možemo sve u hladnjačama da čuvamo. Rešili smo da se bavimo zato i proizvodnjom rakije i tako dobijamo duži period za realizaciju te kajsije, tog voća. Da bismo dobili dobru cenu kajsije moramo proizvesti rakiju – napominje Dobrković.
Ilustracija: Rakija se izvozi i u inostranstvo
Po raspoloživim podacima, rakija je u top pet izvoznih proizvoda u Srbiji, čija vrednost premašuje 12 mil EUR. Stupanjem na snagu Sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom i domaćim proizvođačima rakije otvorena su vrata za bescarinski izvoz voćnih destilata na tržište od 180 miliona ljudi.
Preuzeto: agropress.rs