Ratkovački osnovci uče programiranje uz pomoć robota

Osnovna škola “Ratko Pavlović Ćićko” iz Ratkova učestvovala je na konkursu u okviru programa “Bitka za znanje” i akcije “KODiranje” koje sprovodi Fond B92. Konkurs je raspisan u julu 2017. godine, a u septembru je ratkovačka škola potpisala ugovor o donaciji pet “mBot” robota koji služe za učenje programiranja u nastavi.

U oktobru je u Sremskoj Mitrovici, u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, organizovana podela robota i obuka nastavnika u trajanju od dva sata za rukovanje robotima. Obuku je pohađala Dragana Stojković, nastavnica informatike i računarstva u osnovnoj školi u Ratkovu, koja je ujedno zadužena za rad sa robotima.

Kako je ove godine informatika postala redovni predmet u osnovnoj školi, a novi plan i program predviđa 50 posto časova programiranja, ovi roboti su veoma korisno i značajno sredstvo u učenju programiranja koje kod dece razvija kreativnost, analitičko mišljenje i neke dosta apstrakne pojmove u programiranju približava dečjem uzrastu.

Takođe, roboti se koriste i kao nastavno sredstvo u nastavi Tehničkog i informatičkog obrazovanja, kod izučavanja nastavnih tema Robotika i Interfejs tehnologija.

Kroz akciju “Bitka za znanje” do sada je uz podršku mnogobrojnih donatora i državnih institucija obezbeđeno 2005 robota za 401 osnovnu školu i obučeno je 596 nastavnika informatike i tehničkog obrazovanja.

U sklopu jednodnevnih obuka, svi nastavnici naučili su kako da robota sastave, povežu, pokrenu i isprogramiraju. Poseban akcenat stavljen je i na kreativne načine koji mogu pomoći nastavnicima da zainteresuju što veći broj učenika, a naročito devojčica da se bave programiranjem.

Konkurs za nove škole koje žele da se uključe u program je otvoren na sajtu bitkazaznanje.rs. Trenutno je 150 prijavljenih škola, a njihovo uključivanje u program zavisiće od podrške donatora.

Izvor: Radio Odžaci

 

Be the first to comment

Leave a Reply