fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ravnajte se prema gladi

Ili, drugačije rečeno, jesti kad nismo gladni nije dobro za naše zdravlje, tvrdi se u članku objavljenom u časopisu koji se bavi istraživanjem potrošača.

Univerzitet Kornel se ističe po stručnjacima koji istražuju vezu između ishrane i zdravlja, ali ovo istraživanje je bilo malo drugačije orijentisano, jer se usredsredilo na vezu između potrošačkog mentaliteta i navika u ishrani povezanog sa njim. Naime, u potrošačkom društvu kakvo je ovo naše, postoji tendencija da se kupuje i jede hrana i onda kad nismo gladni. Ali, to nije baš dobro po zdravlje, ukazuje članak o istraživanju koji je obavila Laboratorija za hranu i brendove Univerziteta Kornel, a objavljen je u časopisu Journal of the Association for Consumer Research
Danas imamo obilje hrane koja je ne samo napravljena tako da maksimalno privlači čulo ukusa – čipsevi, razne čokolade, čizburgeri i slično – nego se i reklamira u svakom trenutku i na svakom mestu. Bukvalno, potrošači su izloženi neprekidnim iskušenjem da jedu. U poređenju sa situacijom u tradicionalnim društvima, ljudi danas često jedu ne zato što su stvarno gladni, već zato što je hrana ukusna i što im je nadohvat ruke tokom čitavog dana. 
Evo šta su uradili istraživači. Najpre su osu ispitanike, a to su bili studenti. Oni su prvo zamoljeni da odrede koliko su gladni, a potom da pojedu obrok bogat ugljenim hidratima. Da bi izmerili koliko je obrok uticao na ispitanike, u redovnim intervalima nakon obroka meren im je nivo šećera u krvi. Nakon obroka bogatog ugljenim hidratima se nivo šećera u krvi po pravilu podiže, a smatra se da je zdravije ako se nivo šećera povisi relativno malo, zato što je veće podizanje nivoa šećera u krvi štetno po ćelije organizma.  

Rezultati su pokazali sledeće. Kod pojedinaca koji su bili umereno gladni pre obroka, nakon obroka nivo šećera u krvi je bio niži nego kod pojedinaca koji nisu bili posebno gladni pre nego što su pojeli ponuđeni obrok. Ti rezultati ukazuju da je za nas zdravije – i to je objektivno, merljivo klasičnim medicinskim metodama – da jedemo kada smo gladni ili bar umereno gladni, nego da jedemo kada ne osećamo glad.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: