Danas ćemo vam objasniti kako da prepoznate razliku između trovanja hranom i stomačnog virusa.
Proliv i povraćanje su simptomi koji se javljaju kod stomačnog virusa, ali oni predstavljaju i simptome trovanja hranom. Ovi simptomi dolaze iznenada, a svake godine stotine miliona ljudi ima problem sa njima. Većina ljudi se ne javi lekarima za pomoć osim ako se ne radi o nekom jačem obliku.
Lekari kažu da virus može uzrokovati akutnu infekciju gastrointestinalnog trakta koja obuhvata stomak i creva. Kada pojedemo hranu koja je kontaminirana nastaje trovanje hranom. Trovanje hranom uzrokuju bakterije, paraziti i virusi. U zavisnosti od vrste trovanja, bakterija može slati i određene otrove u vaša creva.
Simptomi u oba slučaja su skoro identični: mučnina, povraćanje, vodeni proliv, povišena temperatura, grčevi u stomaku.
Usled trovanja hranom, ovi simptomi će se javiti svega par sati nakon što pojedete kontaminiranu namirnicu, a za simptome virusa je potrebno više vremena. Kada se radi o virusu prvo će vas početi boleti stomak pa će se ostali simptomi javiti postepeno, virusu je potrebno više vremena da napusti organizam. U slučaju trovanja hranom simptomi su izraženiji, ali traju kraće.
Vrste trovanja hranom mogu biti: ešerihija koli, vibrio vulnificus, listerija, stafilokoka, salmonela…
Ako koristite sirovo meso i povrće koje nije dobro oprano možete dobiti ešerihiju koli. Ona može dovesti do oštećenja krvnih sudova i zatajenja bubrega.
Vibrio vulnificus je bakterija koja se obično nalazi u sirovim ostrigama i ostalim školjkama koje nisu termički obrađene. Opasno je za ljude koji imaju problema sa jetrom.
U sirovom mesu, sirovom povrću i kori dinje se nalazi Listerija. Može se naći u nepasterizovanom mleku i jako je opasna za trudnice i starije ljude.
Stafilokoka napada sve namirnice koje nisu dobro zapakovane, ova bakterija sama proizvodi svoj sopstveni otrov kako raste u hrani. Ako izazove botulizam može biti opasna po život.
U sirovim jajima, sirovom mesu i peradima se krije salmonela.
Tokom letnjih i toplih dana obavezno pazite šta jedete, pijte puno tečnosti, jedite hranu koja je dobro tremički obrađena, obratite pažnju na datume i na način čuvanja hrane.
Piše: Mirjana Đerić