Crvena ribizla je pravi izvor zdrvlja. Iako su je nekada koristili isključivo kao dragoceni ukras, danas je poznata po svojim moćnim svojstvima.
Ovo su razlozi zbog kojih treba da jedete ribizle.
Ribizla ima niži glikemijski indeks od mnogih namirnica
Glikemijski indeks rangira hranu i piće na osnovu njihovog potencijala za povećanje šećera u krvi. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom, poput belog pirinča i belog hleba, lako će se razgraditi u organizmu i izazvati skokove nivoa šećera i insulina u krvi nakon obroka, što je praćeno brzim opadanjem nivoa šećera u krvi. Šećer iz crvene ribizle se polako apsorbuje u krvotok, što sprečava padove šećera, žudnju za šećerom i promene raspoloženja.
Ribizla je borac protiv infekcija
Jedna šolja crvene ribizle sadrži 77 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C je moćan prirodni antioksidans rastvorljiv u vodi koji pomaže telu da razvije otpornost na infektivne agense i eliminiše slobodne radikale u telu koji izazivaju rak.
Odlična je za kosu i kožu
Adekvatan unos vitamina C ne samo da poboljšava imuni sistem, već može stvoriti i održavati kolagen, esencijalni protein koji se nalazi u kosi i koži.
Pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca
Bakar i gvožđe su neophodni za stvaranje novih krvnih zrnaca, a oni se nalaze u ribizlama. Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, umora i mišićne slabosti.
Ojačava kosti
Crvena ribizla je dobar izvor vitamina K, koji utiče da se kalcijum taloži u kostima. Jedna šolja crvene ribizle sadrži 15 odsto dnevne preporučene vrednosti vitamina K.
Reguliše probavu
Preporučeni dnevni unos dijetalnih vlakana za muškarce i žene je 38 grama, odnosno 25 grama, a plod ribizle je bogat vlaknima.S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad creva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu. Blago delovanje čini ribizle pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog creva. Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede pre obroka, pomaže boljoj probavi.