Sastojci:
Za 4 osobe
• 1,5 kg junećih rebara
• 3-4 kašičice maslinovog ulja
• so i biber
• 1 veliki luk
• 2 stabljike celera
• 2 šargarepe
• 2 lista sušenog lovora
• 1 čen belog luka
• 3 kašičice soka od paradajza
• 300 ml crnog vina
• oko 400 ml goveđeg bujona
• 1 kašičica šećera
• 6-7 listova žalfije
Priprema:
Rebra operite i osušite, posolite ih i pobiberite. Po ukusu, možete skinuti veće količine masnoće sa rebara, ali svakako nemojte sve skinuti, pošto će to dati ekstra aromu vašem jelu.
Zagrejte posudu (isključivo onu koja može ići u rernu), pa u nju stavite maslinovo ulje i propržite rebarca sa obe strane, da dobiju finu boju. Ocedite višak masnoće od prženja, neka ostane oko dve kašike, pa stavite naseckano povrće i lovor.
Povrće naseckajte na sitne kockice, a možete ga ustiniti i u multipraktiku. U međuvremenu, rernu zagrejte na 170 stepeni.
Prodinstajte da sve smekša i lagano se zaprži. Dodajte sok od paradajza, pa ponovo kratko prodinstajte, a potom prelijte sve vinom i bujonom. Vratite meso u dobijeni umak i dodajte žalfiju, pa poklopite posudu i pustite da se sve zajedno još zakuva. Nakon toga, stavite sve u rernu.
Poklopljeno meso pecite nekih 2,5-3 sata. Ne treba ništa mešati, samo povremeno proverite da li je potrebno dodati još bujona.
Gotovo meso trebalo bi se lagano odvajati od kosti. Umak možete napraviti tako što ćete štapnim mikserom ispasirati povrće koje se pripremalo sa mesom. Pre pasiranja, izbacite lovorov list, a nakon pasiranja, sadržaj ponovo dodajte u meso i pustite da se sve sjedini. Ostavite u rerni dokle god ne dobijete željenu gustinu umaka. Po potrebi dodati još soli i bibera, odnosno ljute paprika ko voli da je ljuto.
Servirajte uz bareni krompir, njoke ili povrće po želji.