Sastojci:
- 60g putera
- 170g šećera
- 1 jaje
- 2 i po kašike kakao praha
- 1 kutijca gel crvene boje za kolače
- 3 kašike ekstrakta vanile
- 120ml kiselog mleka
- 150g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice sode
- 2 kašike belog sirćeta
Sastojci za beli krem:
- 115g putera
- 115g krem sira
- 320g šećera u prahu
- 1 kašika ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 °C. U kalup za mafine poređajte 12 korpica.
Puter na srednjoj brzini umutite sa šećerom da postane vazdušast i penast, pa pojačajte brzinu i dodajte jaje. Mutite sve vreme na najjačoj brzini da se jaje i puter dobro sjedine.
U manjoj posudi pomešati kakao, boju i ekstrakt vanile, tako da dobijete pastu. Pastu dodajte smesi jajeta i putera i mutite da se boja ravnomerno rastvori. Smanjiti brzinu pa naizmenično dodavati: polovinu kiselog mleka, polovinu brašna, polovinu kiselog mleka i drugu polovinu brašna. Kada se smesa sjedinila, dodati so, sodu i sirće.
Smesu vaditi kašikom za sladoled i ravnomerno rasporediti u sve kalupe. Peći 20 minuta. Kada su pečeni, ostaviti ih u kalupu 10 minuta pa tek onda vaditi i ohladiti na žici za hlađenje.
Krem spremite tako što ćete puter i krem sir mutiti na najjačoj brzini dok se potpuno ne sjedine, pa smanjite brzinu miksera i postepeno dadajte šećer u prahu.
Na kraju ulijte i ekstrakt vanile, pa tom smesom ukrasite pečene kolače.
PRIJATNO!