Đumbir je izuzetno zdrava biljka.
Bogat je magnezijumom, vitaminom B, kalijumom i bakrom.
I još od davnina se koristi kao prirodni lek za probavu i upale.
Međutim, kora đumbira se tada nije uklanjala kao što je to danas slučaj.
Ljudi su, tokom godina, pre nego ga dodaju u napitak, ili kao začin nekom jelu, počeli da gule đumbir. To, međutim, nije najbolja ideja, jer uklanjanjem kore uklanjamo i mnoge benefite ove biljke.
Lekar Kanchan Koya kaže da je kora jestiva i da sadrži više korisnih polifenola čak i od mesa. Osim toga, vlaknaste je teksture pa vam neće smetati ako je stavite u neko jelo, čaj ili supu.
Kako đumbir može poboljšati zdravlje?
Đumbir sadrži đinđerol – bioaktivnu supstancu koja pomaže u sprečavanju infekcija, smanjuje bolove u želucu koji je nadražen i ublažava mučninu, posebno jutarnju.
Može da smanji nivo šećera u krvi
Istraživanje iz 2015. koje je sprovedeno na 41 osobi koja boluje od dijabetesa, pokazalo je da konzumiranje 2 grama đumbira dnevno snižava nivo šećera za 12 posto. Pored toga, redovna konzumacija ublažava menstrualne bolove. Ako želite da iskoristite ove dobre strane đumbira i uz to osnažite imunitet, napravite smesu od meda i rendanog đumbira, sipajte je u teglu, a teglu stavite u frižider i konzumirajte dve kašike svakog jutra.
Preuzeto: Srbija Danas