Rekonstrukcija puta tehnologijom cementne stabilizacije

Prilikom rekonstrukcije puta Bački Gračac – Kruščić primenjena je tehnologija cementne stabilizacije koja omogućava veliku uštedu u finansijskim sredstvima potrebnim za izvođenje radova, uz druge prednosti koje ova moderna tehnologija ima u odnosu na standardnu metodu sanacije puteva, kao što su kvalitet, kraći rokovi izvođenja radova i zaštita životne sredine.

Tehnologija cementne stabilizacije koja ima široku i uspešnu primenu u Evropi podrazumeva da se prilikom rekonstrukcije puta što više iskoristi postojeći kameni i drugi materijali koji su u trasi puta, kaže Boban Janković, direktor Vodoprivrednog društva “Jugokop-Podrinje” iz Šapca koje je izvođač radova.

To preduzeće je juče na lokalnom putu Bački Gračac – Kruščić organizovalo prezentaciju opreme, proizvoda i tehnologije izvođenja radova na poslovima cementne stabilizacije za predstavnike opštine Odžaci i još nekoliko drugih lokalnih samouprava.

– Konkretno na ovom putnu pravcu je postojala kolovozna konstrukcija od starog asfalta sa tamponskim slojem ispod. Odrađeno je proširenje puta sa 4 metra na 6,5 metara sa novim kamenim materijalom, a kasnije je preko postojećeg asfalta dodat sloj novog kamenog materijala i određena količina cementa. Posebna mašina je izvršila mešanje postojećeg i novog materijala i cementa čime se dobila kolovozna konstrukcija koja po svojoj nosivosti može da izdrži srednje saobraćajno opterećenje kako je put i predviđen – kaže Janković.

Prema njegovim rečima, standardna metoda rekonstrukcije puteva podrazumeva da se svi postojeći materijali sa kolovozne konstrukcije zamene novim i da se urade dva sloja asfalta kako bi se obezbedila nosivost puta. Primena cementne stabilizacije omogućava da se iskoriste postojeći materijali, što stvara uštede pre svega u finansijskim sredstvima.

– Projektovana vrednost rekonstrukcije ovog lokalnog puta standardnom metodom bila bi preko 100 miliona dinara, dok ugovorena vrednost primenom tehnologije cementne stabilizacije iznosi 65 miliona dinara i biće realizovana u tim sredstvima. Opština Odžaci će tako dobiti jedan put koji će dugi niz godina biti u upotrebi za manje finansijskih sredstava – ističe direktor preduzeća “Jugokop-Podrinje.

Vrednost investicije sa PDV-om je blizu 78,5 miliona dinara, a ta sredstva obezbeđena su iz budžeta opštine Odžaci.

Predsednica Privremenog organa opštine Odžaci Latinka Vasiljković koja je zajedno sa saradnicima prisustvovala demonstraciji i prezentaciji nove tehnologije rekonstrukcije puteva, rekla je nakon obilaska radova na lokalnom putu Bački Gračac – Kruščić da će u ovoj godini biti realizovano nekoliko kapitalnih investicija u putnu infrastrukturu na teritoriji opštine.

– Na teritoriji cele opštine imali smo u prethodnom periodu krpljenje udarnih rupa. Ove nedelje kreću i radovi na mostu na putu Odžaci – B. Gračac koji je u jako lošem stanju. Izvođač iz Šapca “West gradnja” je uveden u posao, tako da i tu očekujemo da se ispoštuje rok od 110 radnih dana za završetak radova. Ušli smo i u proces javne nabavke za rekonstrukciju puta L-410, dela koji prolazi kroz naseljeno mesto Odžaci, od železničke pruge do raskrsnice “kod ogledala” – izjavila je Vasiljković.

Rekonstrukcija puta Bački Gračac – Kruščić radi se u dužini od 3.330 metara koji se nalaze na teritoriji opštine Odžaci, na ukupnoj površini od 20.000 kvadrata.

Prema rečima predstavnika izvođača, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja sledeće nedelje, u roku predviđenom ugovorom koji je 45 radnih dana.

Izvor: Radio Odžaci

Be the first to comment

Leave a Reply