Remont daljinskog sistema grejanja nakon grejne sezone

U okviru aktivnosti za unapređivanje daljinskog sistema grejanja, podizanja pouzdanosti i efikasnosti sistema za proizvodnju, prenos i predaju toplotne energije, JKP „Energana“ Sombor vrši zamenu kritičnih trasa vrelovoda, kao i remonte na sistemu za proizvodnju toplotne energije. Rezultati dobrih pripremnih aktivnosti u velikoj meri smanjuju broj havarija i gubitke hemijski pripremljene vode. Kroz sistem praćenja i analize prethodnih grejnih sezona možemo ustanoviti da je u grejnoj sezoni 2018/2019 evidentiran drastično manji broj havarija. Takođe, gubici hemijski pripremljene vode niži su za 35% u odnosu na ranije periode.
“JKP „Energana“ Sombor se već uveliko sprema za novu grejnu sezonu, a to potkrepljujemo aktivnostima zamene dotrajale trase vrelovoda u dužini od 70 metara. Prethodnih grejnih sezona na ovoj deonici imali smo veliki broj intervencija pa je potreba da se u sledeću sezonu uđe sa novim cevnim razvodom. JKP „Energana“ Sombor je pribavila svu potrebnu dokumentaciju i očekivanja su da se ova trasa završi do kraja juna meseca. Pripremne aktivnosti pored zamene dotrajale trase vrelovoda ogledaju se i u redovnom remontu podstanica, kao i sistema za proizvodnju toplotne energije. U sklopu redovnih servisa izvršen je servis i overavanje toplotnih merila (kalorimetara) od strane ovlašćenog servisa, remontovan je nepovratni ventil primarnog kruga, a izvršen je i pregled i čišćenje dimnjaka. Dinamika servisa se tako planira da će se pred početak grejne sezone izvrši servis opreme pod pritiskom, pregled gasnih uređaja i instalacija, kao i servis gorionika i gorioničke automatike”, izjavio je direktor JKP „Energana“ Sombor, Aleksandar Čorak.
JKP „Energana“ Sombor isporučuje toplotnu energiju u stanove krajnjih korisnika, kao i u kancelarije privrednih subjekata. Poslednjih sedam sezona, računi koje izdaje proporcionalni su utrošenoj energiji – računi se naplaćuju na osnovu preuzete energije krajnjih korisnika. Iz preduzeća apeluju na građane, da ukoliko su u mogućnosti, izvrše toplotno izolovanje svojih zgrada, jer će na taj način ostvariti velike uštede u gubicima toplotne energije.
“Naša želja je da pomognemo i prikažemo krajnjim korisnicima značaj toplotne izolacije na zgradama. JKP „Energana“ Sombor poseduje termovizijsku kameru koja omogućava da se nekontaktnom metodom zabeleži emitovanje toplote tj. infracrveno zračenje koje je običnom oku nedostupno. Poznato je da zgrade koje su izolovane imaju manje gubitke toplotne energije, pa su samim tim i računi JKP „Energana“ Sombor daleko manji. Apelujemo na građane da ukoliko su u mogućnosti, pre početka naredne grejne sezone, izvrše izolovanje zgrada kako ne bi dolazilo do neracionalnog gubitka energije. Ukoliko želite da proverite koliki su gubici na Vašoj zgradi JKP „Energana“ Sombor u toku naredne grejne sezone stoji na raspolaganju za upotrebu termovizijske kamere “, ističe Čorak.

Be the first to comment

Leave a Reply