Ren je odličan izvor vitamina C, naročito u zimske dane kad nema mnogo svežeg voća. Možda niste znali, ali ren ima znatno više vitamina C nego limun.
Da bi se ovaj vitamin zadržao, prilikom pripreme za zimu ren ne treba termički obrađivati, odnosno kuvati. Ren je takođe bogat izvor kalijuma, kalcijuma i gvožđa, a i vitamina grupe B – B1, B2 i B6.
Ren deluje kao diuretik, a u narodnoj medicini je poznato da smanjuje tegobe kod reumatskih bolesti. Pomaže da se otvori začepljen nos i disajni putevi uopšte. Pomaže varenju i radu creva uopšte. Poboljšava cirkulaciju i podstiče rad srca.
Ren pripada rodu kupusnjača, kao i karfiol, kupus i brokoli, pa kao i ove biljke, sadrži glikozide, koji mogu da deluju preventivno protiv nastanka nekih vrsta raka. Glikozidi imaju i antibakterijsko delovanje i u stanju su da unište bakteriju ešerihiju koli u crevima. Zahvaljujući njihovom dejstvu, ren štiti od prehlade, a pomaže i podizanju opšte otpornosti organizma.
Preuzeto: Zdravahrana.com