Zova je lekovita biljka, čije bobice sadrže vitamine C i E, antioksidanse, flavonoide, terpene i druge lekovite materije koje deluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.
Bobice dozrevaju u septembru, a od tih zdravih, tamnoplavih plodova pripremaju se džem, voćni prah, liker, vino, ali možda je najpopularniji sirup.
Odličan je u borbi sa prehladom i gripom i rešava probleme sa zatvorom. Osim toga pomaže u borbi sa stresom i slabošću, kao i protiv jakih bolova u području živca, takozvana neuralgija nerava.
Foto: Profimedia/ilustracija
Sastojci:
- 1 kilogram zrelih bobica zove;
- 1 litra vode;
- 0,75 kilograma šećera;
- 2 cm svežeg korena đumbira;
- sok i korica od jednog limuna;
- 0,5 kilograma domaćeg meda.
Priprema:
- Bobice prelijte vodom i stavite da kuvate.
- Nakon 15 minuta kuvanja, sklonite ih s vatre, dodajte šećer, narendani đumbir, te sok i narendanu koricu limuna.
- Poklopite i pustite da odstoji 30 minuta, a zatim procedite kroz sito.
- Proceđeni sok zagrejte do ključanja, dodajte med, dobro promešajte i dok je još topao, ulijte ga u čiste staklene flaše.
- Sirup čuvajte na hladnom i mračnom mestu (može i u frižideru) te koristite kao sirup za razređivanje.
Preuzeto: srbijadanas.com