Sastojci:
- 2 veće morske ili rečne ribe po izboru (skuša, smuđ, pastrmka)
- 1 kg krompira
- 300 g šargarepe
- 250 g smrznutog graška
- 2-3 manje glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 3-4 kašike povrtnog bujona iz kocke
- Veza peršuna
- 3-4 kašike ulja
- Limun (po želji)
- Biber, so (po ukusu)
- Pomorandža (za dekoraciju)
Priprema:
Svo povrće (krompir, šargarepu, crni i beli luk) operite i oljuštite. Krompir i crni luk isecite na kockice, a šargarepu na krugove. U velikoj posudi pomešajte iseckano povrće sa smrznutim graškom, seckanim belim lukom i sitno iseckanim peršunom. Dodajte suvi povrtni bujon, so, biber i 2-3 kašike ulja. Dobro promešajte da se povrće ujednačeno začini.
Ribu očistite, operite i odstranite glave. Posolite unutrašnjost riba i napunite ih pripremljenim povrćem. Poređajte punjene ribe u posudu za pečenje. Prelijte ih sa preostalim uljem, a preko njih rasporedite ostatak povrća iz filovanja.
Narezane kolutove pomorandže rasporedite po ribi i povrću za dodatnu svežinu i aromu.
Posudu prekrijte aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrejanu rernu na 180°C.
Pecite oko 60 minuta. Pred kraj pečenja (oko 10 minuta pre nego što završite), uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200°C i zapecite da riba i povrće porumene.
Kada je riba lepo pečena i povrće omekšalo, izvadite iz rerne i poslužite toplo.
Prijatno!