Postoje dve vrste, ribizle, crvena i crna. Ribizla je voće koje jača i čisti organizam.
Reguliše rad creva, ubrzava oporavak posle bolesti, a može da pomogne smanjenju tegoba kod reumatskih oboljenja i išijasa.
Ribizla je izuzetno bogata vitaminom C, tako da sto grama ovog osvežavajužeg kiselkastog voća sadrži polovinu dnevne doze potrebne čoveku. Za razliku od većine drugog voća, vitamin C iz ribizle se u velikoj meri zadržava u njenim prerađevinama – soku i pekmezu, što nije slučaj kod drugog voća. Crvena broja ovog sitog ploda potiče od karotina, provitamina A, koji štiti sluzokožu i pomaže razmenu materija u ćelijama. Ribizla takođe sadrži i vitamin K, koji učestvuje u regulaciji ugradnje kalcijuma u kosti, a podstiče i zgrušavanje krvi.
U narodnoj medicini se čaj od lista crvene ribizle preporučuje za pomoć pri oboljenjima jetre, srca i krvnih sudova, dok se čaj od korena i lišća ribizle koristi kod upale bubrega i mokraćnih puteva.
Preuzeto: Zdravahrana.com