Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Rižoto sa tikvicama i maskarponeom

Rižoto sa tikvicama

Sastojci:

  • tikvice – 300 g
  • maskarpone – 60 g
  • kravlji maslac – 60 g
  • luk – 60 g
  • pirinač – 320 g
  • beli luk – 2 čena
  • bujon – 800 ml, od povrća
  • parmezan – oko 50 g
  • biber – 1 kašičica
  • so – po ukusu
  • bosiljak – sveže lišće

Priprema:

Tikvice narendajte ostavite da se ocede. Crni i beli luk sitno iseckajte i propržite na maslacu otopljenom na umerenoj vatri (oko 40 g maslaca). Posle četiri minuta, dodajte tikvice i kuvajte dok ne omekšaju. Sipajte pirinač, bez prethodnog pranja, i mešajte oko tri minuta. Začinite solju i biberom. Ovde, po želji, možete dodati i oko 100 ml belog vina i mešati dok ne ispari, pre nego što pređete na sledeći korak.

Sipajte bujon – vruć i u delovima. Dok pirinač ne apsorbuje jedan deo tečnosti, nemojte dodavati sledeći. Neprestano mešajte da se iz pirinča oslobodi što više skroba i da rižoto dobije karakterističnu kremastu strukturu. Kuvanje pirinča ne bi trebalo da prelazi 14 minuta ili onoliko koliko je naznačeno na pakovanju određene sorte.

Na kraju dodajte maskarpone, malo rendanog parmezana i preostali maslac, kao i još soli i bibera po potrebi. Mešajte dok se maslac i sir ne istope.

Poslužite ukusni rižoto od tikvica i maskarponea posut listićima parmezana i svaku porciju ukrasite mirisnim listovima svežeg bosiljka.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: