Sastojci:
- tikvice – 300 g
- maskarpone – 60 g
- kravlji maslac – 60 g
- luk – 60 g
- pirinač – 320 g
- beli luk – 2 čena
- bujon – 800 ml, od povrća
- parmezan – oko 50 g
- biber – 1 kašičica
- so – po ukusu
- bosiljak – sveže lišće
Priprema:
Tikvice narendajte ostavite da se ocede. Crni i beli luk sitno iseckajte i propržite na maslacu otopljenom na umerenoj vatri (oko 40 g maslaca). Posle četiri minuta, dodajte tikvice i kuvajte dok ne omekšaju. Sipajte pirinač, bez prethodnog pranja, i mešajte oko tri minuta. Začinite solju i biberom. Ovde, po želji, možete dodati i oko 100 ml belog vina i mešati dok ne ispari, pre nego što pređete na sledeći korak.
Sipajte bujon – vruć i u delovima. Dok pirinač ne apsorbuje jedan deo tečnosti, nemojte dodavati sledeći. Neprestano mešajte da se iz pirinča oslobodi što više skroba i da rižoto dobije karakterističnu kremastu strukturu. Kuvanje pirinča ne bi trebalo da prelazi 14 minuta ili onoliko koliko je naznačeno na pakovanju određene sorte.
Na kraju dodajte maskarpone, malo rendanog parmezana i preostali maslac, kao i još soli i bibera po potrebi. Mešajte dok se maslac i sir ne istope.
Poslužite ukusni rižoto od tikvica i maskarponea posut listićima parmezana i svaku porciju ukrasite mirisnim listovima svežeg bosiljka.
Prijatno!