Verujem da svako od vas zna bar jedan od onih brzinskih recepata za kolače koji koristi kada se gosti iznenada najave pa nema mnogo vremena za pripremu.Običaji nalažu da se gosti dočekaju kako valja, pa osim kafice poželjno je da se posluži bar neki kolač. Kada ni finansijska situacija nije sjajna (tzv. kraj meseca), verovatno se ne mislite mnogo, već odmah izvlačite kec iz rukava.
Za ovakve situacije i ja imam svoj omiljeni recept. Kada sam ga prvi put isprobala, dopao mi se, pa od tada kod kuće uglavnom uvek imam sve sastojke koji su mi potrebni za njegovu pripremu. Doduše, češće ga pravim zimi jer leto zbog obilja svežeg voća pruža više prilika za pripremu raznoraznih poslastica. Pre nego što vam dam recept otkriću vam samo jedan sastojak – ROGAČ.
Prvi put sam se upoznala sa rogačem kao dete. Često sam kod bake na selu jela ukusnu štrudlu koja nije bila ni sa makom ni sa orasima koje je spremala moja mama, već sa rogačem. Naravno, tada nisam imala predstavu šta je rogač, niti me je to mnogo interesovalo. Štrudla je bila super, i to mi je tada bilo jedino važno.
Kako su godine prolazile, rogač je polako počeo da pada u zaborav. Pre nekoliko godina setih se štrudle iz detinjstva i reših da rehabilitujem rogač. Sada ću vam navesti nekoliko razloga zbog čega bi bilo poželjno da rogač bar ponekad ,,uskoči“ u kolače ili neku drugu poslasticu.
Rogač sadrži visok procenat belančevina i složenih ugljenih hidrata a veoma malo masti. Posebno bih istakla i to da je rogač odličan izvor kalcijuma. Sto grama mlevenog rogača sadrži čak 352mg kalcijuma. Može se koristiti kao zamena za kakao odnosno čokoladu. Ali za razliku od kakaoa, ne sadrži oksalnu kiselinu koja ometa apsorpciju nekih minerala. Ovaj podatak je važan i za one sa bubrežnim kamencima čiji je sastav kalcijum oksalat i kojima se preporučuje da izbegavaju namirnice koje sadrže oksalnu kiselinu (a vole čokoladu!). Za razliku od kakaoa, rogač ne sadrži ni purine. Većini od vas ovaj podatak verovatno ne znači mnogo, ali oboleli od gihta i te kako znaju koliko je važno da izbegavaju namirnice sa purinima. Rogač je za njih dobra alternativa za kakao. S obzirom da sadrži složene ugljene hidrate preporučuje se i dijabetičarima. Rogač se koristi u slučajevima dijareje i kolitisa, naročito kod dece. Dejstvo se pripisuje taninima, pektinima i sluznim materijama koje rogač sadrži. Oni vezuju za sebe toksine i inaktiviraju ih. Rogač ne sadrži stimulanse centralnog nervnog sistema poput kofeina, teofilina ili teobromina, pa se može koristiti i u večernjim satima jer ne remeti san.
Ako do sada niste probali rogač, mislim da su ovo dovoljni razlozi za to. Evo predloga na koje ga sve načine možete koristiti: kao zamenu za kafu, kakao, toplu čokoladu, kao dodatak sutlijašu, pudingu, voćnom frapeu, za posipanje voćnih salata, kao dodatak musliju…
A sada evo i mog recepta. Većinu sastojaka sigurno već imate kod kuće.
Kocke od rogača
Dakle, potrebno vam je:
4 jabuke srednje veličine(oko pola kilograma)
250 g inegralnog pšeničnog brašna
1 jaje (može i bez)
100 g mlevenog rogača
100g suvog grožđa
80 ml ulja od semenki grožđa
1 prašak za pecivo
40 g fruktoze
cimet, karanfilić
Jabuke oljuštite i izrendajte. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, dodajte rendane jabuke i sve ostale sastojke. Dobro izmešajte da se sastojci sjedine. Stavite u zagrejanu rernu da se peku.
Po želji kolač na kraju možete preliti čokoladom.
Pošto većina mojih gostiju voli čokoladu, a i da bi kolač malo luksuznije izgledao, ja ga prelijem čokoladom za kuvanje i pospem mlevenim orasima ili nekim drugim jezgrastim voćem.
Toliko o gostima. A sada za svaki slučaj, neka vam se nađe i ovaj recept.
Ceratonija
(supa od rogačevog brašna protiv dijareje)
200 ml vode
10g žutog šećera (2 ravne kafene kašičice)
10 g rogačevog brašna
Prokuvati vodu sa šećerom (5 minuta po ključanju). Prohladiti pa dodati rogač. Dobro izmešati da se masa homogenizuje.
Preuzeto: Zdravahrana.com