Hrana sa roštilja je mnogima omiljena, a priprema roštilja je ujedno i prijatan način druženja uz jelo, a još kad kažemo da uz roštilj može i da se smrša, mnogi će da se obraduju.
Roštilj dijeta nije uopšte nova, osim toga i hrana se tradicionalno na roštilju pripremala na vatri napravljenoj od suvog drveća, granja i ćumura još od davnina.
A ključno je da se napravi optimalan žar, koji daje visoku konstantnu temperaturu na kojoj će podjednako da se peče meso sa obe strane i da se pazi da ne zagori, a ako neki delovi mesa ipak zagore, obavezno ih odstranite pre konzumacije, je prilikom pečenja često kapne deo masnoće na vatru prilikom čega se stvaraju toksini.
Da bi “roštilj dijeta” bila uspešna potrebno je da se pridržavate propisanog jelovnika, a ni sam način pripreme mesa nije zanemariv.
Ono što je glavna razlika kada je reč o roštiljanju i roštilj dijeti je svakako izbor namirnica. Dakle, kvalitetno meso, prihvatljive količine, i bez belog hleba! A kao prilog je uvek dobar izbor grilovano povrće!
Meso je namirnica bogata proteinima, zasićenim masnoćama i kalorijama, i zahteva dugotrajnu razgradnju u želucu i crevima.
PRIMER JELOVNIKA:
Prvi jelovnik
Doručak: Mešavina sa ovsenim pahuljicama
Potrebno je:
– ovsene pahuljice
– 4 kašičice mlevenih lanenih semenki
– 1 kašika mlevenih badema
1 kašika brusnica
– prstohvat mlevenog kardamona
– mleko sa 0,9% posto m.m.
Priprema:
Sastojke preliti s vrućim mlekom i prema potrebi zasladiti stevijom.
Međuobrok: Kupine – 1 merica
Ručak: Šareni ražnjići
Potrebno je:
– 2 komada mesa od pilećih prsa
2 komadića žute paprike
– 2 komadića tikvica,
– 2 mala paradajza
Priprema:
Ražnjiće i povrće prethodno marinirajte sa mlevenim ruzmarinom, biberom i soli.
Salata sa kuskusom
Potrebno je:
– potopljen kuskus 1/4 šoljice
– zelena salata 1 šoljica
– maslinovog ulja 1 kašičica
– malo soli
– jabukovo sirće
Međuobrok: Dinja – 1 kriška
Večera: Supa od brokolija
– 1 tanjir
– ražnjići – 3 komada
Primer jelovnika 2
Doručak: Salata s prosom
– kuvani proso 1/3 šoljice
– zelena salata – 1 šoljica
– narendana šargarepa 1
– maslinovo ulje
– 1 kašičica bundevinih semenki
– soja sos ili so
– malo bibera
– malo limunovog soka
Međuobrok: Maline – 1 merica
Ručak: Ćevapi od ćurećeg mesa
Potrebno je:
– 3 ćevapa
– krompir salata sa matovilovcem i bundevinim uljem
– malo soli
– malo sirćeta
Međuobrok: Lubenica – 1/2 kriške
Večera: Ćevapi
– supa od spanaća
– 4 ćevapa