Sastojci:
Za salatu:
- 3 cvekla srednje veličine
- maslinovo ulje
- so, biber
- 4 pomorandže
- 50 g fete
- 30 g seckanih oraha ili pistaća
- zelena salata
- par listića sveže nane
Za preliv:
- 50 ml soka od pomorandže
- 1 kašika kore pomorandže
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 1 kašičica meda
- 1/4 kašičice soli
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Cveklu dobro operite i uklonite joj krajeve. Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite pa stavite u duboku posudu za pečenje. U posudu ulijte oko 1 dl vode, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite sat vremena na 190 stepeni, dok ne omekša. Kada je cvekla gotova, izvadite je i ostavite da odstoji 15 minuta Navucite rukavice i skinite joj kožu.
Cveklu i oljuštenu pomorandžu isecite na kockice. Pomešajte sve sastojke za preliv.
Na tanjir poređajte cveklu i pomorandžu, sve prelijte pripremljenim prelivom i prelijte seckanim pistaćima i komadićima fete.
PRIJATNO!