Salate koje imaju malo kalorija

Ajsberg zelena salata

Ima veoma malo kalorija (šolja iseckane ajsberg salate ima samo 8 kalorija, u poređenju sa rukolom koja ima 28, ili sa 33 kalorije koliko ima kelj), ali je uglavnom nutritivno neutralna i većinom sastavljena od vode. 

Rukola
Bogata je vitaminom A, te prija kostima i mozgu. Takođe je bogata gvožđem, pa se preporučuje sportistima, jer gvožđe pomaže crvenim krvnim zrncima u transportu kiseonika do mišića.

Rimska zelena salata
Sadrži vitamine K, C i A, koji jačaju imunitet. Poslužite je sa maslinovim uljem, mladim crnim lukom, zelenim paprikama i feta sirom. 
images
Spanać
Odličan je izvor gvožđa i mangana koji su važni za zdravlje kostiju i kože, a deluju i u antioksidativno (u borbi protiv slobodnih radikala). Spanać je bogat i folatom, koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a preporučuje se i trudnicama (folat je važan za neurološko formiranje ploda). 

Kelj
Ima najviše hranljivih sastojaka od zelenolisnog povrća. Odličan je izvor kalcijuma i vitamina A i C, a dobar izvor kalijuma, gvožđa i mangana.

Ove salate je najbolje pomešati sa složenim ugljenim hidratima, kao što su pasulj, integralna testenina ili neko voće, kao i sa posnim proteinima (tofu, jaja), ili zdravim mastima (avokado, orašasto voće, semenke).

 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply