Sastojci:
- 1,5kg šarana,
- 2 manje glavice crnog luka,
- 1 šolja pirinča,
- 20 suvih šljiva bez koštica,
- 5dl belog vina,
- seckano peršunovo lišće,
- ulje,
- biber,
- so.
Priprema:
Ribu očistite, operite, odsecite joj glavu i rep (ostavite za čorbu) i isecite na šnicle. Pošto ih posolite, ostavite ih da se ocede, a dotle iseckajte crni luk pa ga pržite na ulju dok ne postane staklast. Sada dodajte opran pirinač, pržite pet minuta neprestano mešajući, pa dodajte tri šolje supe od kocke. Kad provri, blago posolite, pobiberite, dodajte peršun i suve šljive koje ste držali pola sata u toploj vodi. Sve izmešajte, pa preručite u dublju tepsiju, a odozgo poređajte šnicle šarana. Ribu još malo posolite i pobiberite pa stavite u zagrejanu rernu i pecite na 250 stepeni dok lepo ne porumeni. Tada isključite rernu, ali tepsiju još nemojte da vadite desetak minuta.
PRIJATNO!