SAVETI ZA BEZBRIŽNU STAROST: Policija edukovala NAJSTARIJE GRAĐANE kako da se zaštite od kriminala

Program “Bezbedan grad-bezbedni građani” u Gerontološkom centru.

Na edukativnoj radionici koja je deo projekta “Bezbedan grad-bezbedni građani” koji Gerontološki centar realizuje sa Policijskom upravom učestvovao je veliki broj najstarijih Subotičana.

 Našim najstarijim sugrađanima savetujemo da prilikom vožnje bicikla tašnu ne nose na njemu ili korpi na zadnjem delu jer na taj način postaju lake žrtve izvršilaca krivičnih dela – objašnjava Nemanja Broćilović, pomoćnik komandira policijske ispostave Subotica 1. – Kad podignu penziju ili izađu iz prodavnice novac ne treba da nose u rukama i tako mogu da spreče da budu meta.

Žrtva lopova jednom prilikom bila je Jelisaveta Nađ Kanas. Njoj je napadač, dok se vraćala sa pijace, strgao lančić sa vrata.

– Toliko sam se uplašila da mi je pozlilo. Od tada sam jako oprezna kada izlazim iz Doma – kaže Nađ Kanas.

Iako je u poslednje dve godine, tri korisnika bilo na meti napadača, veoma je važno da svi znaju kako da deluju preventivno, ali i kako da odreaguju u takvim situacijama.

– Nama je svaki korisnik važan i ako je jedan imao problem, za nas je to mnogo. Upravo zato to želimo da svedemo na najmanju moguću meru, odnosno da bude iskorenjeno – poručuje Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra.

Kada se desio prvi slučaj, pa onda i drugi, zamolili smo policiju da pojača broj pripadnika u okolini Gerontološkog centra i oni su nam izašli u susret.

U Policijskoj upravi u Subotici, inače, beleže smanjenje krivičnih dela krađe i to za 86 odsto u odnosu na isti period prošle godine – prijavljeno je sedam drskih krađa, od čega su četiri rasvetljene.

Preuzeto: Srbija Danas

Be the first to comment

Leave a Reply