Saveti za dobar san

Odraslima je potrebno minimum 7 sati sna noću, po tvrdnjama raznih istražovanja. Nažalost, manjak sna je povezan sa raznim bolestima, uključujući rizik od gojaznosti, dijabetesa, visokog krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara… Evo nekoliko saveta kako da lakše zaspite:

  • Rashladite sobu;
  • Hranite se zdravo;
  • Prigušite svetlo;
  • Čitajte neku knjigu;
  • Odredite utvrđeno vreme za spavanje;
  • Nosite čarape;
  • Držite beležnicu na noćnom stočiću.

Topla soba možda čini da se osećate ugodno, ali će hladnija soba verovatno doprineti da spavate bolje. Probajte da malo rashladite spavaću sobu pre spavanja, pa vidite da li vam to pomaže. Isto tako, eksperimentišite sa tim koja vam temperatura najviše odgovara.
Još jedan razlog da se hranimo zdravije: Oni koji su jeli mnogo zasićenih masti imali su manje tog okrepljujućeg sna. Konzumacija šećera je takođe povezana sa češćim buđenjima tokom noći. U redu je nešto gricnuti pred spavanje, pogotovo ako vam krče creva, ali postarajte se da to bude nešto lako i zdravo.
Kako se približava vreme spavanja, smanjujte osvetljenje. Sve više i više proučavanja ukazuju da jako svetlo pre spavanja može da poremeti san. Ako vaše zavese ili roletne propuštaju previše svetlosti, stavite masku za spavanje (tanko platno oblika naočara koje prekriva oči).
Možda je veoma primamljivo da se tokom vikenda ide kasno na spavanje, pa i ustaje kasno, ali će to samo poremetiti vaš ritam. Umesto toga, potrudite se da idete na spavanje i budite se otprilike u isto vreme svakog dana.
Misli se na pravu knjigu (ne elektronsku), ili dobar časopis. Sedite u neku udobnu fotelju (ne u krevet) i čitajte neko poglavlje ili članak nekoliko minuta dok ne osetite da vam se spava. Priča je ista kao kad deci čitamo bajke pred spavanje:) To je ugodna praksa i šalje vašem mozgu signal: čitamo, dakle, vreme je za spavanje…
Ako su vam noge hladne i to vam smeta da zaspite, ili vas budi tokom noći, obucite tople čarape, ili stavite termofor pod noge.
Ako vam se dešava da počnete da brinete šta treba da radite sutra čim legnete u krevet, um će vam biti suviše uznemiren da biste mogli da spavate. Evo trika: držite notes pored kreveta i sve što vas muči odmah zapišite pre odlaska na spavanje. Tako ne morate da brinete da ćete nešto zaboraviti, razbistrićete um i lakše moći da zaspite.

 

Piše: Vanja 

Be the first to comment

Leave a Reply