Saveti za mršavljenje

Svesni smo da su neke osobe sklonije gojenju od drugih. Brz metabolizam je od velikog značaja za mršavljenje. Na ovu pojavu značajno utiče bazalni metabolizam, odnosno vitalne funkcije ( disanje, krvotok I ostale funkcije koje održavaju ljudsko telo I zahtevaju 70% kalorijskog unosa). Bazalni metabolizam je različit od osobe do osobe, ali svaki bazalni metabolizam se moze ubrzati.

Evo nekoliko saveta za brz metabolizam:

  1. Posvetite nekoliko minuta jutranjoj fizičkoj aktivnosti

Ujutru je dovoljno svega nekoliko minuta aerobika kako biste ubrzali metabolizam. Dakle, u pitanju je samo  7 minuta koji će vam tokom dana omogućiti brži metabolizam. Pet minuta bi trebalo da vežbate intenzivno. Tipa da preskačete vijaču, trčite u mestu, oko stola ili trčite na traci. Nakon tih 5 minuta  savetuje se dvominutno sporo hodanje.

  1. Podelite obroke

Na kalorijsku ravnotežu ne utiče samo količina unite hrane, već I broj obroka. Tokom jela se troši energija. Nije isto ako uzmete 1600 kalorija u jednom obroku ili tu istu količinu kroz 4-5 obroka u toku dana. Energija koja se troši tokom uzimanja obroka raste sa povećanjem broja obroka. Što češće žvakanje I varenje uzrokuje veći utrošak energije. Postoje I namirnice proteinskog porekla koje zahtevaju veći utrošak energije. Pogrešno je izbegavati hranu, a zatim grickati razne namirnice koje nemaju nikakav nutritivni kvalitet. Idealno je praktikovati tri obroka I dve ili tri užine.

  1. Odabir adekvatne hrane

Kalijum je jako važan factor koji utiče na metabolizam. Takođe igra vrlo važnu ulogu u sniženju glikemijskog indeksa, nivoa masnoće u krvi, sprečava insulinsku rezistenciju I taloženje naslaga oko struka. Kalijum se nalazi u voću I povrću koji bi trebalo  da budu neizostavan deo obroka.Fizička aktivnost u kombinaciji sa pažljivo odabranom hranom I rasporedom obroka direktno utiče na metabolizam, a samim tim I na vitku liniju I zdravlje.

Piše: Mirjana Đerić

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply