Meso, ključni sastojak mnogih ishrana i kulinarskih tradicija, pruža dragocene hranljive materije i esencijalne proteine. No, druga strana priče takođe nosi negativne aspekte. Određene varijante mesa, kao što su obrađene i crveno meso, mogu imati negativan uticaj na zdravlje srca, kao i doprineti prekomernoj težini.
Nedavna istraživanja, međutim, otkrivaju potencijalne dobrobiti mesnih proizvoda koji sadrže značajne količine zdravih mononezasićenih masti. Nutricionistkinja Meri Sabat istražila je da masne ribe kao što su losos, sardine i skuše mogu značajno doprineti zdravlju kardiovaskularnog sistema i održavanju vitke linije. Masne ribe, prepoznatljive po obilju omega-3 masnih kiselina, igraju ključnu ulogu u smanjenju upale, unapređenju funkcije krvnih sudova i snižavanju nivoa triglicerida.
“Ove vrste riba obiluju omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Omega-3 kiseline su poznate po svojim antiinflamatornim svojstvima i mogu umanjiti rizik od hroničnih oboljenja kao što su srčane bolesti. To je povezano sa sniženjem krvnog pritiska, smanjenjem nivoa triglicerida i poboljšanom funkcijom endotela”, zaključuje Sabat.