Da ono što jedemo i pijemo direktno utiče na proces mišljenja i odlučivanja, pokazala su nedavna istraživanja.
Psihološka istraživanja povezuju nivo šećera u krvi koji daje energiju mozgu (kao i celom organizmu) i proces razmišljanja. Naučnici sa Univerziteta Južna Dakota istraživali su uticaj nivoa glukoze na razmišljanje o sadašnjim ili budućim nagradama. Ispitanici su odgovarali na seriju pitanja o tome da li bi više voleli da dobiju izvesnu količinu novca sutra ili veću količinu novca kasnije. Na pitanja su odgovarali pre i nakon što su popili piće zaslađeno šećerom, odnosno, nekim veštačkim zaslađivačem. Ispitanici koji su pili piće sa šećerom birali su da dobiju više novca nešto kasnije, dok su oni koji nisu uneli glukozu birali manje novca odmah.
Više energije za bolje odluke
Ovo otkriće ukazuje na adaptivne mehanizme koji povezuju odlučivanje i metaboličke procese (kao što je nivo šećera u krvi). Kada imamo više energije na raspolaganju (viši nivo šećera u krvi), više smo okrenuti ka budućnosti. Naučnici objašnjavaju da je budućnost apstraktniji pojam od sadašnjosti, te zato odlučivanje o budućnosti zahteva više energije. Autori ovog istraživanja zaključuju da bi „smanjenje nivoa fluktuacije šećera u krvi moglo da pomogne u tretmanu impulsivnih poremećaja kao što su anoreksija, zavisnost od droga ili kockanja“.
Samokontrola troši glukozu
Istraživanja koja su obavili psiholozi sa Florida državnog univerziteta pokazala su da možete da povećate samokontrolu na iznenađujuće jednostavan način – pijući zašećerenu limunadu (ili neko drugo piće koje sadrži glukozu)!
Istraživanje je pokazalo sledeće:
* u trenucima kada je neophodno da se kontolišemo dolazi do pada nivoa glukoze;
* niži nivo glukoze se dovodi u vezu sa lošijim rezultatima u teškim (ne i lakim) slučajevima koji traže samokontrolu;
* konzumiranje pića sa glukozom čini da ljudi imaju viši nivo samokontrole.
A psiholozi sa Univerziteta Amsterdam su u svom istraživanju pokazali da ljudi, kada piju zašećerena pića, ljudi se ponašaju sa manje predrasuda i stereotipa.
ZAKLJUČAK:
Ako imate na umu zaključke ovog istraživanja, od toga možete imati praktičnu korist. Na primer, ako su vaši najbliži ili vaši poslovni saradnici na dijeti siromašnoj ugljenim hidratima, mogli biste da očekujete burnije reakcije u situacijama u kojima inače ne bi reagovali, zato što je verovatno da će im nivo samokontrole biti niži nego obično. I drugo, izgleda da je bolje da važne odluke ne donosimo gladni!
Preuzeto: Zdravahrana.com