Dobrobiti od presne ishrane su brojne, pošto su presne namirnice bogate prirodnim enzimima, neoštećenim hranljivim materijama i alkalizujućim komponentama koje hrane i pročišćavaju telo. Evo sedam namirnica, koje možete da dodate presne (sirove) u svoju ishranu već danas.
Ako nameravate da se hranite sirovom hranom, ne morate odjednom da pređete na potpuno sirove namirnice, da biste dobili dobrobiti od sirovog. Ako uvrstite neke pojedinačne sirove namirnice u svoju svakodnevnu ishranu, to će već doneti pozitivne promene, i pomoći će vam da se osećate bolje i izgledate bolje.
Evo sedam namirnica, koje je najbolje za početak da dodate presne (sirove) u svoju ishranu već danas, ako to već niste učinili.
Kokos. Jedna od pravih “supernamirnica” našeg doba. Sirov kokos je pravo blago korisnih nutrijenata, plod nedirnute prirode. Kokosova voda iz mladog, sirovog kokosa je puna minerala, vitamina i elektrolita, i savršeno je uravnotežena da hrani i hidrira telo. (Čak je u nekim slučajevima kokosova voda u nedostatku krvne plazme korišćena da zameni plazmu.) Sirovo kokosovo meso, bela materija unutar ljuske, podjednako je korisna. Ono sadrži veliki procenat laurinske kiseline, zasićene masnoće koja uništava štetne viruse, bakterije i gljivice i pomaže zdravlju mozga.
Redovna konzumacija kokosovog mesa i kokosove vode može pomoći u sledećim stvarima: da smanjite višak kilograma, pomognete prevenciji srčanih oboljenja i držite nivo holesterola pod kontrolom. Sirokv kokos takođe može pomoći da podignete nivo energije, održite zdravlje štitaste žlezde i nivo tireoidnih hormona u krvi. Deluje podmlađujuće na kožu i pomaže da se iscele problemi sa crevima. I hladno ceđeno kokosovo ulje je odlična namirnica da je uvrstite umesto rafinisanih ulja.
Čija seme (chia seeds). Što se tiče masnih omega 3 kiselina i antioksidanasa, čija semenke (Salvia hispanica) nemaju premca u svetu. Ove semenke jeli su actečki i majanski ratnici da steknu snagu i izdržljivost. Bogate su vlaknima, esencijalnim masnim kiselinama, kalcijumom, antioksidansima i proteinima, pa pomažu u održavanju linije, pomažu zdravlju organa za varenje – kada se potope u vodu ili tečnost, formiraju neku vrstu zaštitnog gela koji oblaže želudac i creva, podstiču imunitet i opšte zdravlje. Naravno, konzumiraju se sirove.
Klice žitarica i mahunarki. Ova vrsta sirove hrane je suštinski važne. Klice žitarica i mahunarki (pšenice, pasulja, lucerke, badema i sl) izuzetno su bogate važnim vitaminima, mineralima, proteinima i enzimima, koje nije oštetila toplota. U celini, klice poboljšavaju imunitet, pomažu regulaciji nivoa holesterola, pomažu zdravlju mozga i srca.
Kakao. Glavni element zdravog metabolizma je magnezijum, a jedan od najboljih izvora magnezijuma je sirovi kakao. Sirov kakao preh je jedinstvem jer sadrži više od 300 identifikovanih nutrijenata koji hrane organizam, pozitivno utiču na hemijske procese u mozgu, podižu nivoe energije, poboljšavaju cirkulaciju i neutrališu slobodne radikale. Sirovi kakao podstiče i proizvodnju digestivnih enzima, što je dobro za zdravlje želuca i creva. Možda se pitate kako da konzumirate sirov kakao a da to ne bude u čokoladi, ili da ne bude kuvan napitak? Evo jednog načina: pomešajte kašičicu kakaoa sa kašičicom meda i parčetom izgnječene banane – dobili ste zaista zdraviju čokoladu…
Lisnato povrće. Odlično je da se konzumira bukvalno svakog dana! Povrće poput blitve, kelja i spanaća bogato je hlorofilom i odlično je da se podigne nivo energije, pročisti jetra i drugi organi i pročisti digestivni trakt. Pomaže i regulaciji stolice. Kako da ga konzumirate sirovo? Na primer, možete ga sitno iseckati u salatu. Drugi način je da napravite u blenderu koktel od raznog povrća i dodate malo soka od jabuke ili cvekle npr.
Fermentisano povrće. Iako je sveže voće i povrće, organski gajeno, vrhunska hrana, ono može postati još zdravije kada fermentiše. Proces fermentacije kupusa, šargarepe i krastavca (kiseli kupus i turšija, ili “presovana” brza makrobiotička turšija) još olakšava njihovo varenje, tako da je organizmu lakše da iskoristi njihove hranljive sastojke. Fermentisano povrće je takođe prepuno enzima koji gode varenju, kao i probiotičkih (dobrih) bakterija koji zajedno poboljšavaju imunitet i poboljšavaju usvajanje hranljivih materija.
Mleko i mlečni proizvodi od stoke koja je pasla travu. Zagovornici zdrave ishrane često žigošu mleko i mlečne proizvode. I u pravu su kad se radi o konvencionalno proizvedenom mleku, dobijenom od krava koje su hranjene veštačkom stočnom hranom i tretirane antibioticima. Ali, ako možete da dođete do mleka, sira i kajmaka koji su dobijeni od krava koje su prirodno pasle, onda su to odlične namirnice. Čisto mleko je po ajurvedi lek. Nutricionistički gledano, mleko sadrži gotovo savršenu kombinaciju zdravih masnoća, belančevina digestivnih enzima i probiotičkih bakterija koje nekim ljudima mogu da pomognu da ublaže probleme sa varenjem i poboljšaju imunitet.
Puter dobijen od ovakvog prirodnog mleka je sjajna namirnica, bogat masnim kiselinama, selenom, jodom, vitaminima i drugim važnim nutrijentima koji gode zdravlju.
Preuzeto: Zdravahrana.com