Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sedam situacija gde će vam brašno biti od pomoći i nijedna nema veze sa kulinarstvom

brasno

Osim za pripremu peciva i kolača, brašno nam služi za zgušnjavanje kremastih umaka i variva. Međutim, ovu namirnicu korisno je uvek imati pri ruci, ne samo za kuvanje nego i zato što vam može olakšati čišćenje.

Uz to, nije štetno za zdravlje poput brojnih kupovnih sredstava. Zbog široke praktične primene u domaćinstvu, brašno se isplati kupiti u većoj količini, možete da birate trenutak kad je na akciji u prodavnicama.

1. Spasiće vas masnih fleka

Ukoliko vam se prolije vruća mast ili ulje, najbolje je očistiti odmah, ne čekati da se skori i postane lepljiva. Iako je i s brašnom lako napraviti nered u kuhinji, u ovom slučaju upravo je ono spas.

Naime, pospete li brašno po masnoći, ono će je upiti i moći ćete je lakše pokupiti. Međutim, nikad to ne činite rukama nego krpicom jer je moguće da je masnoća još vruća. Ova metoda deluje samo dok se masnoća još nije osušila.

2. Poslužiće vam kao suvi šampon

Malo brašna možete iskoristiti da biste očistili kosu “na suvo”, odnosno upili višak masnoće. Pre toga je važno prosejati brašno jer će vam tako biti lakše da ga ravnomerno nanesete.Stavite prosejano brašno na koren kose pomoću mekane četke za šminkanje. Pustite da brašno odstoji 30 minuta, zatim ga istresite ili iščešljajte iz kose.

Najbolje je da ovo uradite u kadi kako ne biste napravili nered u kupatilu. Brašno će upiti višak ulja s kose i ona će nakon ovog tretmana izgledati mnogo svežije.

3. Pomoć protiv bubuljica

Da biste se brže rešili bubuljica, pomešajte malo brašna i meda. Prekrijte flasterom i ostavite da deluje preko noći. Ujutro isperite i bubuljica bi trebalo da bude znatno manja, zahvaljujući umirujućem delovanju meda i brašnu, koje će je isušiti budući da izvlači masnoću.

4. Pomaže sazrijevanju avokada

Ako imate avokado koji još nije potpuno zreo, možete upotrebiti brašno kako biste ubrzali proces zrenja. Stavite avokado u papirnu kesu i pokrijte ga brašnom te ostavite oko 24 sata.

Avokado bi nakon toga trebalo da je spreman i dobar za jelo.

5. Napravite zabavu za svoju decu – odlično je za oblikovanje

Brašno nije samo praktično, ono može biti i zabavno! Upotrebite brašno i malo bebi ulja kako biste dobili testo za oblikovanje poput plastelina, koji deca obožavaju. Pomešajte 8 šoljica brašna sa šoljicom bebi ulja. Osetiće se da je smesa od brašna, ali deca mogu da je oblikuju u koji god oblik požele.

6. Napravite domaći lepak

Pomešajte brašno i vodu u jednakoj meri i mešajte dok ne postane glatko. Smesa bi trebalo da bude gustine kao za palačinke. Izlijte je u lonac i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Konstantno mešajte dok ne proključa pa pomerite sa vatre i pustite da se ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i nanosite kistom.

7. Brašno je odlično za poliranje

Nakon čišćenja svojih uređaja od nerđajućeg čelika, možete upotrebiti malo brašna kako biste ih ispolirali. Samo pospite malo brašna na čistu suvu tkaninu i izglancajte aparate kako bi zablistali. Ovo možete primeniti i na posuđu.

8. Očistite bakar

Pomešajte brašno i so u jednakoj razmeri, dodajte sirće – količinski toliko da se formira pasta. Nanesite pastu na površinu bakra i pustite da odstoji dok se ne osuši. Isperite predmet toplom vodom i iznenadiće vas kako je čist i sjajan.

Preuzeto: 24sedam

Foto: Unsplash

Tagovi:
Pročitajte još: