Sejtan, tzv. “pšenično meso”, sadrži do 70% proteina i vrlo nizak procenat masti i ugljenih hidrata. Odlična namirnica za zimu. Lako je svarljiv i brzo se apsobuje uz visok stepen iskorišćenja. Daje snagu, vitalnost i brzo zasićuje. Pogodan je za ishranu dece, sportista i svih onih koji troše dosta energije. Kako je po sastavu gotovo čist protein, idealan je za one koji vode računa o kilogramima. Prženi sejtan na maslinovom ulju i sa malo tamarija mek je, sočan i delikatesan dodatak uz povrće. Sejtan možete naći kao već pržen, na malo tamarija, ili sirov.
Recept za vas: Vrući sejtan
Sastojci:
hladno ceđeno masl. ulje za prženje, 400 g sirovog sejtana, sečenog na šnite, ¼ šolje tabasko sosa, 3 kašike Neera sirupa, ¼ šolje soka od limuna, ½ kašičice soli, 1 kašičica origana (po želji)
Priprema:
Zagrejte tanak sloj maslinovog ulja u tiganju na srednju temperaturu. Propržite sejtan dok ne dobije svetlo braon boju uz često mešanje.
Dodajte tabasko, Neera sirup, sok od limuna, so i origano. Smanjite temperaturu na nisku i neka kuva tri do pet minuta.
Napomena: ako žurite, možete da koristite prženi sejtan koji samo malo podgrejete sa navedenim sastojcima.
Preuzeto: Zdravahrana.com