Seme bosiljka se tradicionalno koristi u ajurvedskoj i kineskoj medicini. Iako se na Zapadu tek pojavljuju istraživanja koja podržavaju tvrdnje o brojnim zdravstvenim koristima od semena bosiljka, svakako ga je vredno uvrstiti u ishranu.
Obično se koristi seme slatkog bosiljka koji se gaji i kod nas (latinsko ime Ocimum basilicum. Ovaj bosiljak se razlikuje od bosiljka vrste Ocimum tenuiflorum (poznat kao tulsi), od kojeg se, u ajurvedskoj medicini, koriste ulje i listovi. Seme slatkog bosiljka veličinom podseća na čia semenke, a od ovog semena se razlikuje po crnoj boji i obliku suze. Kao i čia seme, i seme bosiljka postaje želatinozno kada se potopi u vodu.
Seme slatkog bosiljka je antioksidans, deluje protiv bakterija, virusa, gljivica, grčeva, a ima i antikancerogeno dejstvo.
Zdravstvene dobrobiti semena bosiljka
Snižava holesterol. Istraživanje sa Tajlanda opisuje kako seme bosiljka može da se koristi u snižavanju nivoa holesterola.
Reguliše šećer u krvi. Prema istraživanju Sutter Gould medicinskoj fondaciji seme bosiljka može da pomogne u kontroli nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tip 2.
Pomaže varenju. Vlakna sa spoljašnjeg omotača semena bosiljka, kada se potope u vodu, postaju želatinozna. Nekoliko istražvanja sugeriše da ova vlakna deluju laksativno. Seme bosiljka se koristi i za ublažavanje grčeva u želucu, kod loše probave, protiv nadutosti i konstipacije.
Reguliše apetit. Vlakna iz potopljenog semena bosiljka zasitiće vas na duži period. To može da pomogne u smanjenju apetita, što opet može da pomogne u skidanju viška kilograma.
Olakšava disanje. Tradicionalno, seme bosiljka se koristi u lečenju prehlade, gripa, kašlja i astme.
Ublažava stres. Smatra se da seme bosiljka može da pomogne kod mentalne iscrpljenosti, depresije i migrene.
Prija koži. Seme bosiljka može da se izmrvi tako da otpusti ulje koje pomaže u lečenju rana, posekotina ili kožnih infekcija.
Ublažava urogenitalne infekcije. Zbog svog antibakterijskog delovanja, pretpostavlja se da seme bosiljka može da pomogne kod infekcija bešike i vaginalnih infekcija.
Priprema i korišćenje
* Ako imate omiljeni recept koji uključuje čia semenke, možete ih zameniti semenom bosiljka. I jedno i drugo seme slično zgušnjavaju hranu. Npr. umesto čia pudinga možete napraviti kao puding od semena bosiljka.
* Seme bosiljka će u vodi omekšati za 5 minuta (brže od čia semena). Možete ga koristiti odmah, ali se preporučuje da se natapa najmanje nekoliko sati, kako bi u potpunosti otpustilo digestivne enzime.
* Seme bosiljka možete koristi sa želatinoznom masom koju stvara, ili ga možete oprati i procediti i tako koristiti.
* Seme bosiljka možete dodavati voćnim sokovima, smutijima, kokosovom mleku, jogurtu, čaju. Možete njima posipati salate, umešati ga u veganske sireve ili krem sosove. U slatkišima ga možete koristiti umesto tapioke i drugih sastojaka koji zgušnjavaju masu.
Preuzeto: Zdravahrana.com