Da li ste znali?
Semenke suncokreta sadrže i različite enzime koji regulišu hormone u telu. To se naročito odnosi na žene, jer enzimi iz semenki regulišu proizvodnju estrogena i progesterona i ublažavaju simptome PMS.
Uspostavljaju ravnotežu hormona štitne žlezde, ali i smanjuju osećaj mučnine u prva tri meseca trudnoće.
Ukoliko imate problem sa masnoćom, jedite semenke od suncokreta, jer su bogate magnezijumom koji sprečava taloženje masnoća u organizmu i snižava nivo lošeg holesterola.
Pomažu i kod problema sa probavom, iritantnih creva i eliminacije toksina iz tela.
Puter od suncokreta je hranljiv, proteinski namaz koji je veoma lak za pripremu. Izrazitog ukusa, vrlo je sličan puteru od kikirikija, pa ga može menjati u mnogim slatkim ili slanim receptima.Za jednu teglicu potrebno je:
- 400g sirovih semenki suncokreta
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašika ulja po potrebi (opciono)
Foto: Profimedia
Priprema:
Uključite rernu na 160°C, na pleh za pečenje ravnomerno rasporediti suncokret i peći nekih 10-15 minuta dok ne porumeni i pusti miris. U zavisnosti kakvu rernu imate najbolje je da češće proveravate da se semenke ne bi prepekle.
Ovaj korak možete uraditi i u suvom tiganju kada se radi o manjoj količini, tostirajte semenke suncokreta uz povremeno mešanje na laganoj temperaturi par minuta.
Ako ne možete da nađete sirovi suncokret već onaj pečeni slani ili neslani preskočite ovaj korak.
Kada je suncokret pečen, ohladite ga i stavite u blender, secko ili procesor za hranu koji imate pri ruci. Dodajte so i ulje po potrebi, ali ako imate jaču mašinu koja lako masu pretvara u puter dodatno ulje vam neće biti potrebno.
Blendirajte nekoliko minuta, u početku će se suncokret usitniti u prah, a kasnije kako se masa zagreva pustiće ulje koje će pomoći da dobijete glatku masu. Potpuno je u redu da ne bude puno tečna, ja nisam dodavala dodatno ulje u ovom receptu jer mi je ovako puter lakši za mazanje.
Ako imate mlin za kafu ili prah šećer možete prvo samleti suncokret u njemu (iz par tura po malo) da dobijete gustu pastu pa posle ubaciti u blender da se masa ujednači i postane kremasta. Ovo će smanjiti vreme potrebno da pripremite puter.
Onda kada ste zadovoljni gustinom putera, prebacite ga u čistu staklenu teglicu sa poklopcem i odložite u frižider. Može bez problema trajati par nedelja u frižideru.
Za slatku verziju dodajte med ili smeđi šećer.
Preuzeto: Srbija Dans