Dok uživam ovih dana u izobilju svežeg voća i povrća, razmišljam o tome kako u prirodi sve savršeno funkcioniše. Kako je divno što paradajz, krastavci, lubenica, stižu baš na leto, pošto tako divno rashlađuju. (Piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)
Danas su police u prodavnicama tokom cele godine pune voća i povrća pristiglog sa raznih krajeva sveta pa smo gotovo zaboravili kada koja namirnica kalendarski stiže. Nema razlike da li je jul ili decembar. Neki i tokom zime jedu paradajz. Ja sam ipak zagovornik toga da treba jesti sezonske namirnice, a i sam organizam mi to potvrđuje. Paradajz rashlađuje organizam, a meni koja sam zimogrožljiva namirnice sa ovakvim efektom tokom zime zaista nisu potrebne. Štaviše, zimi mi se one uopšte ne jedu. U lubenici uživam samo tokom vrelih letnjih dana. Čak i krajem avgusta, u sezoni poznog leta lubenice mi više ne prijaju.
Gledam da svaku namirnicu tokom sezone maksimalno iskoristim. Zašto bih jela svež paradajz u decembru kada je sada najukusniji i najzdraviji? I ma koliko lepo igledao na oko u januaru, sigurno nije tako ukusan kao ovaj sezonski koji raste upijajući sunčevu energiju. Istraživanja pokazuju da sezonske namirnice imaju veći sadržaj hranljivih materija. Osim toga, povrće iz plastenika i staklenika zbog veštačkih uslova gajenja i češćeg prskanja nije mi preterano privlačno. Ne bi trebalo zanemariti ni cenu, koja je svakako mnogo pristupačnija kada se namirnica kupuje onda kada joj je sezona. Nemam ništa protiv uvoza, ali ipak više volim da kupujem od domaćih proizvođača. Volim sezonsko i volim lokalno.
Ishranu u skladu sa godišnjim dobima preporučuju i neki drevni medicinski sistemi, poput ajurvede i kineske tradicionalne medicine. Kako istočnjaci tvrde, godišnja doba utiču na ravnotežu unutar organizma, a ovaj uticaj se može ublažiti promenom životnih navika i ishrane. Drugim rečima, ako ishranu uskladimo sa godišnjim dobima, lakše ćemo podneti vremenske prilike bilo da se radi o vrućini ili hladnoći. Razmislite o tome šta ste jeli prethodnih dana. Možda bi trebalo nešto da promenite u načinu ishrane kako biste lakše podneli ove tropske temperature.
S obzirom da je leto u punom jeku, iskoristite sve one namirnice koje su trenutno u ponudi. Sada je vreme za paradajz, tikvice, krastavce, papriku, plavi patlidžan.. Uživajte u njihovim mirisima, ukusima i bojama. Sada su najukusniji i najzdraviji. Dajte prednost sirovim ili blago termički obrađenim namirnicama. Eksperimentišite, otkrijte nove ukuse i nova jela.
Preuzeto: Zdravahrana.com