Sastojci:
Kora:
- 7 jaja
- 140 g šećera
- 100 g otopljene čokolade
- 150 g pečenih mlevenih lešnika
- malo ruma
Fil:
- 4 jaja
- 160 g šećera
- 200 g čokolade
- 200 g putera ili margarina
Priprema:
Odvojiti 7 belanaca od žumanaca, pa ih umutiti u čvrst sneg (uz dodatak par kapi limuna). Umutiti žumanca sa 140g šećera, pa im dodati otopljenu čokoladu. Dodati lešnike, pa lagano mešati sa belancima. Pripremljenu smesu izliti u pleh okvirnih dimenzija 28x37cm. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180° C 15 – 20 minuta. Potom pustiti koru da se ohladi.
Za to vreme, četiri jaja i 160 g šećera dobro umutiti, pa ih kuvati na pari uz neprestano mešanje 10-15 minuta. Dodati 200 g čokolade izlomljene na sitnije komade i mutiti dok se sasvim ne sjedini. Kada se skloni sa ringle, nakon nekoliko minuta, dodati komade putera, sve vreme mešajući. Potom i fil pustiti da se prohladi. Koru iseći na četiri jednake trake (može i tri u zavisnosti od toga da li želite nižu, a širu ili užu, a višu tortu). Svaku traku poprskati mešavinom ruma i vode, pa filovati. Istim filom premazati tortu i okolo.
Tortu ukrasite po želji ili jednostavno pospite lomljenim lešnikom.
Prijatno!